Hirdetés
Aranygaluska torta

Aranygaluska torta

Hozzávalók

Hozzávalók a galuskához:

  • 300 g finomliszt
  • 100 g kristálycukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 7 g instant élesztő
  • 100 g tej
  • 1 db tojás
  • 75 g vaj
  • 1 csipet só

 

Hozzávalók az összeállításhoz:

  • 60 g olvasztott vaj
  • 150 g darált dió
  • 50 g kristálycukor

 

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 ml tej
  • 3 db tojássárgája
  • 150 g kristálycukor
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1 tk vanília kivonat
  • 500 g mascarpone
  • 1 lap zselatin
  • +50 g darált dió a tetejére

Az aranygaluska nem csupán egy finom desszert – egy darabka gasztronómiai történelem is egyben. Ez a puha, édes, diós kelt tésztából készült sütemény mára a magyar konyha egyik emblematikus édessége lett, pedig eredete jóval szerteágazóbb.

Neve a sütés során aranybarnára piruló kis tésztagombócokra utal, a „galuska” pedig ebben az esetben nem a levesbetétet, hanem a darabokra szaggatott, formázott édes tésztát jelenti.

aranygaluska

Az aranygaluska története a 19. század végére nyúlik vissza, a Monarchia idejére, amikor a kelt tésztás sütemények nagy népszerűségnek örvendtek Közép-Európában. A bő vajjal, darált dióval és cukorral gazdagon rétegzett galuskák különlegessége abban rejlik, hogy a sütemény nem egybefüggő tésztából áll, hanem kis falatkákból, amik a sütés során enyhén összesülnek, de szépen szét is szedhetők.

Hajdú sajt mascarpone

Ez az egyedülálló állag és a vaníliasodóval való tálalás tette igazán szerethetővé – olyannyira, hogy a 20. században Amerikába is eljutott. Egyes történetek szerint Nancy Reagan egyik hivatalos vacsoráján is felszolgálták, „Hungarian Golden Dumplings” néven, és ezzel az aranygaluska egy rövid időre a Fehér Ház asztalán is helyet kapott.

Népszerűségét a mai napig annak köszönheti, hogy egyszerre nosztalgikus és ünnepi. A puha, foszlós tészta, az illatos cukros dió, és a lágy krém vagy sodó olyan hármas, amit nehéz nem szeretni. Ezért döntöttünk úgy, hogy most tortaformában is elkészítjük: így az aranygaluska nemcsak ízében, hanem megjelenésében is igazi desszertasztalra való főszereplővé válik.

Ha te is rajongsz a klasszikusokért, de szívesen kipróbálod őket új köntösben – ez a recept neked szól.

 

Így készítsd el az Aranygaluska torta receptet!

Kezdjük a tészta elkészítésével. A tejet langyosítsuk fel. Adjunk hozzá egy teáskanál cukrot. Keverjük el benne az instant élesztőt, és hagyjuk 10-15 percig pihenni, amíg az élesztő felfut.

Mérjük ki egy nagy tálba a finomlisztet, szórjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót. Keverjük el a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a langyos tejet, az egész tojást. Kezdjük el összedolgozni, majd amikor a tészta majdnem összeállt, adjuk hozzá több részletben a felkockázott puha vajat. Dolgozzuk össze alaposan, majd dagasszunk belőle lágy, de rugalmas tésztát. Ha megvan, fedjük le, és kelesszük meleg helyen kb. 60 percig, amíg a duplájára nő.

Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. Vágjuk fel nagyjából 2,5 x 2,5 cm-es kis kockákra. Ezek lesznek a mi aranygaluskáink. Olvasszuk fel a vajat, egy másik tálban pedig keverjük össze a darált diót a kristálycukorral. Forgassuk meg a tésztakockákat először az olvasztott vajban, majd a cukros dióban, és pakoljuk őket egymás mellé egy sütőpapírral bélelt, kb 22 cm átmérőjű tortaformába. Amikor a forma megtelt, picit nyomkodjuk le kézzel a galuskákat, hogy egyenletes réteget kapjunk. Hagyjuk 30 percig ismét kelni.

Így készítsd el az Aranygaluska torta receptet!

Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra (légkeverés), és süssük a tortaalapot 40 percig, amíg szép aranybarna lesz a teteje. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.

Amíg hűl a tészta, készítsük el a krémet. Egy lábasban keverjük simára a tojássárgákat a kristálycukorral, adjuk hozzá a keményítőt és a vanília kivonatot, majd öntsük fel a tejjel. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és azonnal keverjük bele az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatinlapot. Keverjük el alaposan, hogy teljesen feloldódjon benne, majd tegyük félre hűlni.

Amikor a krém már szobahőmérsékletűre hűlt, keverjük hozzá a mascarponét. Egy habverővel vagy kézi mixerrel dolgozzuk simára és krémesre.

Öntsük a kész krémet a teljesen kihűlt galuskás alapra, simítsuk el a tetejét, majd szórjuk meg darált dióval.

Tegyük a tortát egy éjszakára a hűtőbe, hogy a krém szépen megdermedjen, az ízek pedig összeérjenek. Másnap szeleteljük, és gyönyörködjünk benne, ahogy ez a klasszikus desszert új szintre lett emelve.

Ez az a desszert, ami egyszerre nosztalgikus és különleges – pont, mint egy jól sikerült vasárnap.

A recept elkészítését a HAJDÚ SAJT támogatta.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

A dióhoz adjunk egy leheletnyi fahéjat vagy egy kis reszelt citromhéjat, így izgalmasabb, mélyebb ízt kapunk, és a klasszikus aranygaluska egy picit még karakteresebb lesz.

Hozzávalók

Hozzávalók a galuskához:

  • 300 g finomliszt
  • 100 g kristálycukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 7 g instant élesztő
  • 100 g tej
  • 1 db tojás
  • 75 g vaj
  • 1 csipet só

 

Hozzávalók az összeállításhoz:

  • 60 g olvasztott vaj
  • 150 g darált dió
  • 50 g kristálycukor

 

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 ml tej
  • 3 db tojássárgája
  • 150 g kristálycukor
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1 tk vanília kivonat
  • 500 g mascarpone
  • 1 lap zselatin
  • +50 g darált dió a tetejére
Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Részletek: