Hirdetés
vanília kivonat házilag

Vanília kivonat házilag

Hozzávalók

  • 6 rúd vanília
  • 450 ml vodka
Ezért érdemes házilag elkészíteni a vanília kivonatot!

A boltok polcain gyakran találkozhatsz vanília aromával, amely sok esetben nem valódi vaníliát tartalmaz, hanem mesterséges ízesítőanyagokat, például a vanillint, amit nagyrészt guaiacol nevű vegyületből állítanak elő. Bár az aromák olcsóbbak, ízük közel sem olyan mély és gazdag, mint a valódi vanília kivonaté.

A guaiacol egy természetes fenolos vegyület (C₇H₈O₂), amelyet leggyakrabban szegfűszegből, fából vagy kátrányból nyernek ki.

A valódi vanília kivonat természetes eljárással készül, valódi vaníliarudak felhasználásával. Nemcsak intenzívebb és összetettebb ízélményt nyújt, hanem sokkal gazdaságosabb is hosszú távon: egy üveg házi készítésű kivonat éveken át kitart, és folyamatosan utántölthető.

Bár a prémium bolti kivonatok drágábbak, érdemes rájuk beruházni, hiszen egy jó minőségű termékben nincsenek mesterséges adalékok, és kevesebb is elég belőle a sütéshez-főzéshez.

A házi változat pedig még ennél is jobb, mert tudod, mi kerül bele, és ízlésed szerint állíthatod be az intenzitását.

 

Milyen alkoholt használhatunk hozzá?

Vodka – A legnépszerűbb választás, mert semleges ízű, így a vanília tisztán érvényesül. Érdemes jó minőségű vodkát választani.

Rum – Ha szeretnénk egy mélyebb, gazdagabb ízvilágot, használjunk sötét vagy arany rumot. A rum édessége jól kiegészíti a vanília természetes aromáit.

Ezért érdemes házilag elkészíteni a vanília kivonatot!

Bourbon – Kissé füstös, karamellás jegyekkel gazdagítja a kivonatot. Tökéletes választás, ha egy karakteresebb ízvilágot szeretnénk.

Brandy – Egy elegáns, gyümölcsösebb ízvilágot adhat a kivonatnak, amely jól illik például süteményekhez és forró italokhoz.

 

Hány fokos alkoholt válasszunk?

Az ideális alkoholfok 35-40% között van. Ez elég magas ahhoz, hogy jól kioldja az aromákat és tartósítani tudja a kivonatot, de nem túl erős, hogy elnyomja a vanília finom jegyeit.

Ha egy letisztult, klasszikus vanília kivonatra vágyunk, a vodka a legjobb választás. Ha viszont szeretnénk egy kis extra mélységet és karaktert vinni az ízbe, érdemes kipróbálni a rumot vagy a bourbont is.

 

Így készíts házilag vanília kivonatot!

Először is, vágjuk fel hosszában a vaníliarudakat, hogy a magok és az aromák jobban kioldódhassanak. Nem szükséges teljesen kettévágni, elég, ha éles késsel hosszanti irányban bevágjuk a rudakat.

Tegyük a felvágott rudakat egy tiszta, jól záródó üvegbe. Öntsük rá a vodkát úgy, hogy a vaníliarudakat teljesen ellepje benne.

Zárjuk le az üveget, és tegyük egy sötét, hűvös helyre. A vanília kivonat érlelési ideje legalább 2-3 hónap, de ha igazán intenzív ízt szeretnénk elérni, hagyjuk állni 6 hónapig. Közben hetente egyszer rázzuk fel az üveget, hogy az ízek egyenletesebben kioldódjanak.

Így készíts házilag vanília kivonatot!

A kivonatot használhatjuk úgy is, hogy a vaníliarudakat benne hagyjuk, de ha szeretnénk leszűrni, egy tiszta üvegbe átszűrhetjük. A házi vanília kivonat gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható, mivel az alkohol megőrzi az aromákat és megakadályozza a romlást. Minél tovább áll, annál gazdagabb, mélyebb ízt kapunk.

A vanília kivonat elkészítésekor vaníliás cukrot is tudunk készíteni, aminek a receptjét ITT találod!

TUDTAD?

A vaníliarudak nyers állapotban nem illatosak – jellegzetes aromájukat az erjesztési és szárítási folyamat során nyerik el, amely hónapokig is eltarthat.

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Részletek: