Ezért érdemes házilag elkészíteni a vanília kivonatot!
A boltok polcain gyakran találkozhatsz vanília aromával, amely sok esetben nem valódi vaníliát tartalmaz, hanem mesterséges ízesítőanyagokat, például a vanillint, amit nagyrészt guaiacol nevű vegyületből állítanak elő. Bár az aromák olcsóbbak, ízük közel sem olyan mély és gazdag, mint a valódi vanília kivonaté.
A guaiacol egy természetes fenolos vegyület (C₇H₈O₂), amelyet leggyakrabban szegfűszegből, fából vagy kátrányból nyernek ki.
A valódi vanília kivonat természetes eljárással készül, valódi vaníliarudak felhasználásával. Nemcsak intenzívebb és összetettebb ízélményt nyújt, hanem sokkal gazdaságosabb is hosszú távon: egy üveg házi készítésű kivonat éveken át kitart, és folyamatosan utántölthető.
Bár a prémium bolti kivonatok drágábbak, érdemes rájuk beruházni, hiszen egy jó minőségű termékben nincsenek mesterséges adalékok, és kevesebb is elég belőle a sütéshez-főzéshez.
A házi változat pedig még ennél is jobb, mert tudod, mi kerül bele, és ízlésed szerint állíthatod be az intenzitását.
Milyen alkoholt használhatunk hozzá?
Vodka – A legnépszerűbb választás, mert semleges ízű, így a vanília tisztán érvényesül. Érdemes jó minőségű vodkát választani.
Rum – Ha szeretnénk egy mélyebb, gazdagabb ízvilágot, használjunk sötét vagy arany rumot. A rum édessége jól kiegészíti a vanília természetes aromáit.
Bourbon – Kissé füstös, karamellás jegyekkel gazdagítja a kivonatot. Tökéletes választás, ha egy karakteresebb ízvilágot szeretnénk.
Brandy – Egy elegáns, gyümölcsösebb ízvilágot adhat a kivonatnak, amely jól illik például süteményekhez és forró italokhoz.
Hány fokos alkoholt válasszunk?
Az ideális alkoholfok 35-40% között van. Ez elég magas ahhoz, hogy jól kioldja az aromákat és tartósítani tudja a kivonatot, de nem túl erős, hogy elnyomja a vanília finom jegyeit.
Ha egy letisztult, klasszikus vanília kivonatra vágyunk, a vodka a legjobb választás. Ha viszont szeretnénk egy kis extra mélységet és karaktert vinni az ízbe, érdemes kipróbálni a rumot vagy a bourbont is.
Így készíts házilag vanília kivonatot!
Először is, vágjuk fel hosszában a vaníliarudakat, hogy a magok és az aromák jobban kioldódhassanak. Nem szükséges teljesen kettévágni, elég, ha éles késsel hosszanti irányban bevágjuk a rudakat.
Tegyük a felvágott rudakat egy tiszta, jól záródó üvegbe. Öntsük rá a vodkát úgy, hogy a vaníliarudakat teljesen ellepje benne.
Zárjuk le az üveget, és tegyük egy sötét, hűvös helyre. A vanília kivonat érlelési ideje legalább 2-3 hónap, de ha igazán intenzív ízt szeretnénk elérni, hagyjuk állni 6 hónapig. Közben hetente egyszer rázzuk fel az üveget, hogy az ízek egyenletesebben kioldódjanak.
A kivonatot használhatjuk úgy is, hogy a vaníliarudakat benne hagyjuk, de ha szeretnénk leszűrni, egy tiszta üvegbe átszűrhetjük. A házi vanília kivonat gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható, mivel az alkohol megőrzi az aromákat és megakadályozza a romlást. Minél tovább áll, annál gazdagabb, mélyebb ízt kapunk.
A vanília kivonat elkészítésekor vaníliás cukrot is tudunk készíteni, aminek a receptjét ITT találod!