Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozhatunk a yerba maté nevével, de mi is valójában ez az ital, honnan származik, és miért válik egyre népszerűbbé Európában? Itt az idő, hogy elmerüljünk a yerba maté világában!
Mi az a yerba maté?
A yerba maté (Ilex paraguariensis) egy Dél-Amerikában őshonos magyalféle növény, ennek szárított leveleiből készül a jellegzetes maté tea.
A „yerba” spanyolul füvet, gyógynövényt jelent, míg a „maté” a kecsua nyelvből származó „mati” (ivóedény, tök).
Hagyományosan egy kiszáradt lopótökből – magyarul kalabászból – isszák, méghozzá egy fém szűrős szívószálon, az bombillán keresztül. A matét forró (de nem lobogó) vízzel öntik le, mint egy teát, és azonnal fogyasztják a bombillán át.
Az utóbbi években újra reflektorfénybe került, köszönhetően az egészségtudatos életmód térnyerésének és a közösségi média hatásának.
Hogyan lett trend a matéból?
A yerba matét a guarani és tupi őslakosok itták először, majd a 16–17. században a gyarmatosítók is rákaptak. Európában mégis hamar feledésbe merült – nem terjedt el úgy, mint a kávé vagy a fekete tea. A 20. század végére azonban újra felbukkant, dél-amerikai bevándorlók és utazók hozták magukkal a matézás szokását.
A maté fogyasztása hagyományosan közösségi tevékenység Dél-Amerikában, ami a social médiában is megjelenik, hiszen az emberek szeretik megosztani ezt az élményt másokkal.
A yerba maté népszerűségében a közösségi média mellett a hírességek is szerepet játszanak. Az egzotikus kalabász és bombilla fotója könnyen futótűzként terjed az Instagramon, és világsztárok egész sora is promotálja a maté fogyasztását, köztük olyan nagy nevekkel, mint Messi, Zoe Saldaña, sőt Ferenc pápa is mutatkozott már matéval.
Fedezd fel stílusosan a matézás élményét!
A matezz.hu oldalán mindent megtalálsz hozzá: autentikus eszközök, válogatott dél-amerikai teák, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
Matézz tudatosan!
Extra kedvezmény az olvasóinknak!
Használd a dizko10 kuponkódot a vásárlásod végén, és 10% kedvezményt kapsz a teljes rendelésedből!
A kupon 2025. május 12.-ig érvényes, ne maradj le!
Egészségügyi előnyök – mit mond a tudomány?
A matét ma már egészséges „szuperital” imázs övezi, így vonzó alternatíva lett a kávézás helyett.
A yerba matét egészségügyi hatásai figyelemre méltóak. Koffeintartalma révén élénkítő hatású, fokozza az éberséget és a koncentrációt, de a benne található teobromin miatt a hatás egyenletesebb és hosszabb ideig tart, elkerülve a kávé fogyasztása után gyakran jelentkező hirtelen energiaszint-csökkenést és “idegesség”-érzetet.
A yerba maté gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez. Számos kutatás vizsgálja a rendszeres maté fogyasztás esetleges jótékony hatásait. Előzetes eredmények szerint segíthet a testsúly kontrollban és a koleszterinszint csökkentésében, így támogathatja a szív- és érrendszer egészségét is. Mértékkel fogyasztva napi egy-két csésze maté beilleszthető az egészségtudatos életmódba.
Kalabász, bombilla és egyéb maté-szakkifejezések
Yerba maté – nem más, mint a növény szárított és aprított leveleinek, valamint kisebb szárainak keveréke. A levelek őrlésének finomsága, a füstölés mértéke és a szárak aránya mind hatással vannak az ital ízére és élvezeti értékére.
Kalabász – (spanyolul calabaza) egy kis tökféle héjából készült edény, amelyet hagyományosan a maté fogyasztására használnak – ma már fa, fém vagy kerámia változatai is elterjedtek.
Bombilla – egy fémből készült, szűrős végű szívószál, ami lehetővé teszi, hogy a forrázatot levéldarabok és üledék nélkül fogyasszuk.
Tereré – a yerba maté hideg vízzel vagy jéggel készülő változata, különösen népszerű Paraguayban és Brazíliában.
Cebador – a maté készítő személy neve – igen, ennek is van ceremoniális jelentősége! Most pedig jöhet a gyakorlati útmutató…
Így matézz! – Praktikus tippek kezdőknek
A matézásnak megvan a saját rítusa: Szerezz be szárított yerba matét, egy kalabászt és egy bombillát. Ha nincs kalabászod és bombillád, egy bögre és teaszűrő is megteszi. A tököt kb. kétharmadáig töltsd meg a matélevelekkel.
Tanuld meg a maté helyes elkészítését:
- Töltsd meg a kalabászt körülbelül félig vagy háromnegyedig száraz yerbával.
- Döntsd meg a kalabászt úgy, hogy a yerba az egyik oldalon halmozódjon fel, így létrehozva egy lejtőt.
- Nedvesítsd meg a yerbát! Önts egy kevés langyos vizet a lejtő alján lévő yerbára, és hagyd, hogy felszívja.
- Helyezd be a bombillát a nedvesített részbe, ügyelve arra, hogy ne mozgasd túl sokat, hogy elkerüld a yerba felkeveredését.
- Önts forró (de nem forrásban lévő, kb. 70-80°C-os) vizet a nedvesített részre, és élvezd az italt.
Forró víz helyett 80°C: Forrald fel a vizet, majd hagyd egy kicsit hűlni – kb. 80°C az ideális. Így nem égeted meg a maté leveleket, és kellemesebb lesz az íze.
A bombilla helyes használata: Fogd be az ujjaddal a bombilla felső végét, majd óvatosan dugd a szárát a levelek közé a tök aljáig. Ne kevergesd kanállal – a szűrős szívószál végzi a dolgát.
Kortyolj és töltsd újra: Kezdődhet a matézás – szívd fel a matét a bombillán át. Ha kiürül a tök, önts bele újra forró vizet, és idd tovább. Egy adag yerbát akár többször is felönthetsz, amíg megőrzi az ízét. Azonban ne hagyd állni benne a vizet, mert könnyen megkeseredik az íze, mindig annyi vizet tölts hozzá, amit meg is iszol.
A végső korty: A yerba maté minden csészéjével egy kis dél-amerikai életérzést csempészhetsz a napodba. Próbáld ki, élvezd a rituálét, és hagyd, hogy ez a maté felrázza a mindennapjaidat!
Ha kedvet kaptál kipróbálni, irány a matezz.hu, ahol minden szükséges eszközt megtalálsz!