Hirdetés
Vaníliás cukor házilag

Vaníliás cukor házilag

Hozzávalók

  • 3 rúd vanília belseje
  • 350 g cukor
Miért érdemes házilag vaníliás cukrot készíteni?

A bolti vaníliás cukor mesterséges vanillin aromát tartalmaz, amit ipari eljárással állítanak elő. Bár olcsóbb alternatíva, az íze sokkal kevésbé komplex, mint a valódi vaníliával készült változaté.

A házi készítésű vaníliás cukor ezzel szemben valódi vaníliarúdból készül, így az aromája sokkal természetesebb és intenzívebb. Ráadásul hosszú ideig eláll, vagyis nemcsak finomabb, hanem gazdaságosabb is.

 

Milyen cukrot használhatunk hozzá?

A klasszikus vaníliás cukorhoz általában fehér kristálycukrot használunk, mert semleges íze jól kiemeli a vanília aromáját. De ha szeretnénk egyedibb ízt, az alábbi lehetőségeket is kipróbálhatjuk:

Porcukor – Ha szeretnénk egy gyorsabban oldódó változatot, például süteményekhez vagy italokhoz.

Így készíts házilag vanília kivonatot és vaníliás cukrot!

Nádcukor vagy barnacukor – Enyhén karamellás ízt adhat a vaníliás cukornak.

Kókuszcukor – Teltebb, mélyebb ízvilágot eredményez.

Eritrit vagy xilit – Ha cukormentes alternatívát keresünk, ezek is jól működhetnek ezzel a módszerrel.

 

Így készíts házilag vaníliás cukrot!

Először vágjuk fel a vaníliarudakat hosszában, majd egy éles késsel kaparjuk ki a belsejükben lévő apró, fekete magokat. Egy tiszta, jól zárható üvegbe vagy tárolóba öntsük a cukrot, majd adjuk hozzá a kikapart vanília magokat.

Ha még intenzívebb ízt szeretnénk elérni, a kikapart vaníliarudakat is beletehetjük az üvegbe, hiszen azok még rengeteg aromát tartalmaznak.

Az ujjunk segítségével morzsoljuk el a vanília magokat a cukorral. Zárjuk le az edényt, majd rázzuk össze alaposan vagy kanállal keverjük össze, hogy a vanília egyenletesen eloszoljon a cukorban.

Így készíts házilag vaníliás cukrot!

Az elkészült keveréket hagyjuk legalább 1-2 hétig érni, hogy a vanília aromái teljes mértékben átjárják a cukrot.

A házi vaníliás cukor tökéletes süteményekhez, kávéhoz, krémekhez vagy bármilyen édességhez, amelyben egy kis plusz vaníliás ízre vágyunk.

A vaníliás cukor elkészítésekor vanília kivonatot is tudunk készíteni, aminek a receptjét ITT találod!

Tárolás: A házi vaníliás cukor légmentesen zárva hónapokig eltartható.

TUDTAD?

A vanília az egyik legdrágább fűszer a világon, mert termesztése rendkívül munkaigényes. A vaníliavirágokat kézzel kell beporozni, mivel természetes beporzói (például a melipona méhek) csak néhány területen élnek.

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Részletek: