Miért érdemes házilag vaníliás cukrot készíteni?
A bolti vaníliás cukor mesterséges vanillin aromát tartalmaz, amit ipari eljárással állítanak elő. Bár olcsóbb alternatíva, az íze sokkal kevésbé komplex, mint a valódi vaníliával készült változaté.
A házi készítésű vaníliás cukor ezzel szemben valódi vaníliarúdból készül, így az aromája sokkal természetesebb és intenzívebb. Ráadásul hosszú ideig eláll, vagyis nemcsak finomabb, hanem gazdaságosabb is.
Milyen cukrot használhatunk hozzá?
A klasszikus vaníliás cukorhoz általában fehér kristálycukrot használunk, mert semleges íze jól kiemeli a vanília aromáját. De ha szeretnénk egyedibb ízt, az alábbi lehetőségeket is kipróbálhatjuk:
Porcukor – Ha szeretnénk egy gyorsabban oldódó változatot, például süteményekhez vagy italokhoz.
Nádcukor vagy barnacukor – Enyhén karamellás ízt adhat a vaníliás cukornak.
Kókuszcukor – Teltebb, mélyebb ízvilágot eredményez.
Eritrit vagy xilit – Ha cukormentes alternatívát keresünk, ezek is jól működhetnek ezzel a módszerrel.
Így készíts házilag vaníliás cukrot!
Először vágjuk fel a vaníliarudakat hosszában, majd egy éles késsel kaparjuk ki a belsejükben lévő apró, fekete magokat. Egy tiszta, jól zárható üvegbe vagy tárolóba öntsük a cukrot, majd adjuk hozzá a kikapart vanília magokat.
Ha még intenzívebb ízt szeretnénk elérni, a kikapart vaníliarudakat is beletehetjük az üvegbe, hiszen azok még rengeteg aromát tartalmaznak.
Az ujjunk segítségével morzsoljuk el a vanília magokat a cukorral. Zárjuk le az edényt, majd rázzuk össze alaposan vagy kanállal keverjük össze, hogy a vanília egyenletesen eloszoljon a cukorban.
Az elkészült keveréket hagyjuk legalább 1-2 hétig érni, hogy a vanília aromái teljes mértékben átjárják a cukrot.
A házi vaníliás cukor tökéletes süteményekhez, kávéhoz, krémekhez vagy bármilyen édességhez, amelyben egy kis plusz vaníliás ízre vágyunk.
A vaníliás cukor elkészítésekor vanília kivonatot is tudunk készíteni, aminek a receptjét ITT találod!
Tárolás: A házi vaníliás cukor légmentesen zárva hónapokig eltartható.