A répatorta igazi klasszikus, ami édes, szaftos, tele van fűszerekkel és dióval, ráadásul a reszelt répa szinte észrevétlenül teszi még puhábbá és ízgazdagabbá a tésztát. Most egy kávés csavarral készítjük el, ahol a lágy mascarponés krém és az aromás kávé tökéletesen kiegészíti a fűszeres tésztát – ez a répatorta minden alkalomra telitalálat!
Kezdjünk is neki, hogy a végeredmény olyan legyen, amitől garantáltan mindenki repetázni szeretne!
Így készítsd el a Kávés répatorta receptet!
Először is készítsük el a tésztát. A sárgarépát reszeljük le finomra, a diót daráljuk vagy késsel aprítsuk durvára, majd tegyük félre. Egy nagyobb tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral – dolgozzunk alaposan, hogy jó levegős legyen a massza. Ezután adjuk hozzá az olajat. Alaposan keverjük el, hogy minden hozzávaló összeérjen.
Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a csipet sót, végül pedig a durvára vágott diót. A száraz keveréket fokozatosan adjuk hozzá a nedves masszához, mindig alaposan elkeverve, hogy csomómentes, egyenletes tésztát kapjunk. Ekkor adjuk hozzá a répát is és keverjük el.
Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra, és béleljünk ki egy kb. 25 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral, vagy vajazzuk-lisztezzük ki. Öntsük a kész tésztát a tortaformába, és süssük kb. 45-50 percig – tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. Ha van időnk, hagyjuk a kikapcsolt sütőben kihűlni, így sokkal jobban megőrzi a tartását.
Ha már kávés répatorta, akkor legyen hozzá igazi, karakteres kotyogós kávé is! A Bialetti Moka Exclusive klasszikus, mégis újragondolt kotyogós kávéfőzői több színben is elérhetők – igazi tavaszi hangulatot varázsolnak a konyhába.
Nézd meg a tavaszi színeket!
Mert a jó kávé a részleteknél kezdődik.
Amíg a tésztánk sül és hűl, jöhet a mennyei kávés krém. A zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe. A csokoládét törjük darabokra, majd öntsük rá a felmelegített tejszínt. Keverjük addig, amíg a csoki fel nem olvad. Ha szükséges tegyük mikróba pár percre. Adjuk hozzá a forró kávét is, majd a kinyomkodott zselatint. Amint felolvadt, fedjük le és mehet a hűtőbe.
Ha kihűlt a krém enyhén verjük fel gépi habverővel 2-3 perc alatt. Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és keverjük simára. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl, mert akkor könnyen kicsapódhat.
Nézd meg a többi HÚSVÉTI RECEPTET is! Kattints ide!
Ha a tésztánk kihűlt, vágjuk ketté vízszintesen, és locsoljuk meg egy kevés kávéval. Ettől még puhább és szaftosabb lesz a tésztánk. Kenjük meg a rétegek között a krém felével, a maradék krémet pedig simítsuk a torta tetejére és oldalára. Ha kedvünk tartja, díszíthetjük darált dióval, reszelt csokoládéval is.
Tegyük a hűtőbe legalább egy órára, de legjobb, ha egy éjszakát pihenhet – így az ízek még jobban összeérnek. Másnap pedig nincs más dolgunk, mint felszeletelni, hátradőlni, és egy jó kávé vagy tea mellé élvezni a saját készítésű kávés répatortánkat.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Bialetti Magyarország támogatta.