Hirdetés
Cseresznyés pite gluténmentesen is nagyon finom.

Gluténmentes cseresznyés pite

Hozzávalók

  • 150 g gluténmentes általános lisztkeverék
  • 250 g cseresznye
  • 100 g vaj
  • 300 g tejszín
  • 150 g cukor
  • 2 tk citromlé
  • 2 tojás
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só

Mossuk meg alaposan a cseresznyét, vágjuk félbe és magozzuk ki. Terítsük szét papírtörlőn, hogy a felesleges nedvességet felszívja, amíg a tészta készül. (Ez a kis trükk segít, hogy ne ázzon majd el a tésztánk!)

Vegyük ki időben a vajat a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre puhuljon. A puha vajat keverjük simára és krémessé a (hab)tejszínnel robotgép segítségével. Adjuk a vajas krémhez a tojás(oka)t, a vanília-kivonatot (vagy vaníliás cukrot), egy csipet sót és a friss citromlevet. Keverjük alaposan össze, amíg teljesen egynemű masszát nem kapunk.

Egy külön tálban mérjük ki a gluténmentes lisztkeveréket, és vegyítsük el benne alaposan a sütőport. (Így lesz szép egyenletes a tészta emelkedése.) Ezt a lisztes keveréket 2-3 részletben, fokozatosan adjuk a nedves masszához, és alacsony fokozaton keverjük éppen csak simára a robotgéppel. Fontos, hogy ne keverjük túl!

Cseresznyés pite gluténmentesen is nagyon finom.

Kenjünk ki vékonyan (vagy fújjunk ki tapadásmentes olajspray-vel) egy körülbelül 25 cm átmérőjű kerek piteformát. Ha biztosra akarunk menni, bélelhetjük az alját sütőpapírral is.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses funkció használata ajánlott). A lecsepegtetett, előkészített cseresznyeszemeket egy spatula segítségével óvatosan forgassuk bele a tésztába. Öntsük a cseresznyés tésztát az előkészített formába, tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 180°C-on 15 percig.

A 15 perc leteltével csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160°C-ra, és így süssük tovább a pitét még körülbelül 15-20 percig. Mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát: ha a pite közepébe szúrt fogpiszkáló vagy hústű tisztán, ragacsos tésztamorzsáktól mentesen jön ki, akkor elkészült.

Vegyük ki a megsült pitét a sütőből, és hagyjuk a formában langyosra hűlni. Tálalás előtt hintsük meg bőségesen porcukorral. Isteni finom önmagában, de egy gombóc vaníliafagylalttal vagy egy kis tejszínhabbal is egyszerűen ellenállhatatlan!

TUTI TIPP

Ha éppen nincs cseresznye szezon, bármilyen gyümölccsel kicserélhetjük a receptben!

Hozzávalók

  • 150 g gluténmentes általános lisztkeverék
  • 250 g cseresznye
  • 100 g vaj
  • 300 g tejszín
  • 150 g cukor
  • 2 tk citromlé
  • 2 tojás
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só
Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Részletek: