Mossuk meg alaposan a cseresznyét, vágjuk félbe és magozzuk ki. Terítsük szét papírtörlőn, hogy a felesleges nedvességet felszívja, amíg a tészta készül. (Ez a kis trükk segít, hogy ne ázzon majd el a tésztánk!)
Vegyük ki időben a vajat a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre puhuljon. A puha vajat keverjük simára és krémessé a (hab)tejszínnel robotgép segítségével. Adjuk a vajas krémhez a tojás(oka)t, a vanília-kivonatot (vagy vaníliás cukrot), egy csipet sót és a friss citromlevet. Keverjük alaposan össze, amíg teljesen egynemű masszát nem kapunk.
Egy külön tálban mérjük ki a gluténmentes lisztkeveréket, és vegyítsük el benne alaposan a sütőport. (Így lesz szép egyenletes a tészta emelkedése.) Ezt a lisztes keveréket 2-3 részletben, fokozatosan adjuk a nedves masszához, és alacsony fokozaton keverjük éppen csak simára a robotgéppel. Fontos, hogy ne keverjük túl!
Kenjünk ki vékonyan (vagy fújjunk ki tapadásmentes olajspray-vel) egy körülbelül 25 cm átmérőjű kerek piteformát. Ha biztosra akarunk menni, bélelhetjük az alját sütőpapírral is.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses funkció használata ajánlott). A lecsepegtetett, előkészített cseresznyeszemeket egy spatula segítségével óvatosan forgassuk bele a tésztába. Öntsük a cseresznyés tésztát az előkészített formába, tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 180°C-on 15 percig.
A 15 perc leteltével csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160°C-ra, és így süssük tovább a pitét még körülbelül 15-20 percig. Mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát: ha a pite közepébe szúrt fogpiszkáló vagy hústű tisztán, ragacsos tésztamorzsáktól mentesen jön ki, akkor elkészült.
Vegyük ki a megsült pitét a sütőből, és hagyjuk a formában langyosra hűlni. Tálalás előtt hintsük meg bőségesen porcukorral. Isteni finom önmagában, de egy gombóc vaníliafagylalttal vagy egy kis tejszínhabbal is egyszerűen ellenállhatatlan!