Vannak azok a levesek, amiknél nem kell sokat gondolkozni – csak előkapjuk a hűtőből, amink van, és már rotyog is valami finom a tűzhelyen.
A zöldséges krumplileves pont ilyen: egyszerű, laktató és annyira hálás alaprecept, hogy szinte bárhogyan variálhatjuk. Lehet beletenni régi kedvenceket, mint a sárgarépa vagy a zeller, de simán elbír néhány maradék zöldbabot, a tegnapról megmaradt fél hagymát vagy akár egy kanál tejfölt is, ha épp az kallódik a hűtő alján.
Ez a leves nem kér sokat – csak egy kis odafigyelést, némi fűszerezést, és a végén egy jó adag kenyérrel tunkolva olyan érzés, mintha puha, meleg ölelés.
Így készítsd el a Zöldséges krumplileves receptet!
Első lépésként előkészítjük az alapanyagokat: a burgonyát, a répát és a zellert hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. A vöröshagymát aprítsuk finomra, a szalonnát és a kolbászt szeleteljük fel ízlés szerint. A petrezselymet mossuk meg, rázzuk le róla a vizet, és vágjuk apróra – felét a levesbe, másik felét a galuskához fogjuk használni.
Egy nagyobb lábasban forrósítsunk fel egy evőkanál zsírt, és pároljuk üvegesre a hagymát. Ezután pirítsuk meg rajta a szalonnát, majd adjuk hozzá a kolbászt, a répát és a zellert is, és süssük még 1-2 percig.
A MyFarm zöldségkosár-előfizetésnek hála egész évben élvezhetjük a friss, vegyszermentes zöldségeket – közvetlenül a termelőktől, egyenesen az otthonunkba. Ez a gazdag, mégis pofonegyszerű krumplileves is ezekből a zamatos alapanyagokból készült, és pont ettől lett olyan, mintha egy napsütötte kertből került volna a tányérunkba.
Jöhet hozzá a krumpli, a petrezselyem, majd a fűszerek és öntsük fel az egészet vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon főzzük a levest kb. 25 percig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Közben készítsük el a galuskát: egy kis tálban keverjük össze a tojást, az aprított petrezselymet, a lisztet és egy kevés sót. A massza legyen lágy, de ne folyós – ha túl híg, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.
Ha a zöldségek már majdnem teljesen megfőttek, egy teáskanállal szaggassuk bele a galuska tésztát a levesbe. Néhány perc alatt készre fő – akkor jó, ha feljön a leves tetejére.
Most jöhet a habarás: a tejfölt keverjük simára egy evőkanál liszttel, majd merjünk hozzá néhány kanál forró levest, és keverjük csomómentesre. Ezután öntsük vissza a levesbe, alaposan keverjük el, és melegítsük össze pár perc alatt.
Kóstoljuk meg, és ha kell, igazítsunk az ízesítésen. Forrón, friss kenyérrel az igazi – és garantáltan mindenki jól fog lakni!
A recept létrejöttét a MyFarm támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!