Nincs húsvét sonkás kifli nélkül – de ki mondta, hogy csak ünnepkor eshet jól? Ez a puha, illatos tésztába burkolt, fűszeres tormával megbolondított sonkás kifli tökéletes reggelire, uzsonnára vagy egy kiadós hétvégi brunchra is.
Ezzel a recepttel ráadásul a húsvéti maradék sonkát és tormát is felhasználhatod, ha felaprítva megtöltöd vele a kifliket!
A receptben a klasszikus ízek találkoznak egy kis csavarral – és igen, az áfonyás torma tényleg új dimenzióba repíti az élményt. Ha szeretnéd meglepni magad (és másokat) egy kis házi pékség-hangulattal, ez a kifli biztos befutó lesz!
Így készítsd el a Sonkás kifli receptet!
Kezdjük azzal, hogy a tejet langyosra melegítjük, majd elkeverjük benne a cukrot és az instant élesztőt. Hagyjuk kb 15 percig állni, amíg az élesztő szépen felfut. Közben megolvasztjuk a vajat, és egy nagy tálba kimérjük a lisztet.
Ha az élesztős tej már habos, öntsük a liszthez, adjuk hozzá a megolvasztott vajat, a sót és a két tojást, majd gyúrjuk össze az egészet egy rugalmas, sima tésztává. Ha szükséges, adjunk még egy kis lisztet, hogy ne ragadjon túlságosan. Takarjuk le, és kelesszük meleg helyen kb. 60 percig, amíg a duplájára nő.
Próbáld ki az Ízmester tormáit, de ne csak húsvétkor! A legkülönlegesebb változat az áfonyás torma, ami tökéletesen egyesíti a torma fűszeres erejét és az áfonya friss, enyhén savanykás-édes ízét. Különösen ajánlom mindazoknak, akik szeretik az újdonságokat és az izgalmas ízkombinációkat!
Amikor a tésztánk megkelt, borítsuk lisztezett felületre, majd osszuk 8 egyenlő részre. Formázzunk gombócokat belőlük és letakarva kelesszük további 30 percig. Egyesével nyújtsuk ki mindegyiket háromszög alakúra. A szélesebb végüket kenjük meg egy-egy teáskanálnyi tormával, tegyünk rájuk sonkát, majd szorosan tekerjük fel őket kifli formára.
A megtöltött kifliket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távol. Hagyjuk még 30 percet pihenni, addig melegítsük elő a sütőt légkeverésen, 180 fokra. Egy tojást verjünk fel, kenjük meg vele a kiflik tetejét, majd toljuk be őket a sütőbe kb 18 percre, amíg aranybarnára sülnek, és mennyei illat lengi be a konyhát. Ha szeretnénk a tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, vagy lenmaggal is.
Hagyjuk kicsit hűlni, aztán jöhet is a kóstoló!
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
DIZKO | Takács Kriszti (@dizkomagazin) által megosztott bejegyzés