A hőmérő higanyszála lassan, de biztosan kúszik felfelé, a városi beton ontja magából a meleget, te pedig már a gondolattól is rosszul vagy, hogy bekapcsold a sütőt. Ismerős, ugye? Ilyenkor legszívesebben csak valami hideget, frissítőt, de mégis táplálót ennénk.
Pontosan erre a helyzetre találták ki a kelet-európai konyha rejtett gyöngyszemét, az okroshkát! Egy hideg, krémes, roppanós és elképesztően frissítő levest!
De mi is az az Okroshka?
Valami, ami a kert friss terméséből készül, hideg, és pillanatok alatt energiát ad. Ez az okroshka esszenciája. A neve az orosz „kroshit” (крошить) igéből származik, ami annyit tesz: „aprítani”, „morzsolni”. És ez tökéletesen le is írja a lényegét: egy csomó finom, friss, apróra vágott hozzávaló úszkál egy savanykás, hűsítő lében.
Az okroshka egy igazi népi étel, aminek számtalan változata létezik. Minden családnak megvan a maga titkos receptje, de az alapok szinte mindig ugyanazok: valamilyen roppanós zöldség (uborka, retek), főtt tojás, friss zöldfűszerek (kapor, petrezselyem, újhagyma), és gyakran főtt krumpli vagy valamilyen főtt hús, virsli is kerül bele. A lényeg azonban a „levesalap”, ami az igazi karakterét adja.
Az eredeti recept nyomában
Ha egy orosz nagymamát kérdeznénk, valószínűleg azt mondaná, hogy az igazi, autentikus okroshka kizárólag kvasszal készülhet. A kvasz egy erjesztett, enyhén szénsavas, rozskenyérből készült ital, ami picit savanykás, picit édeskés – leginkább egy alkoholmentes, savanykás sörre emlékeztet.
Ez adja meg a leves tradicionális, semmihez sem fogható ízét. Bevallom, itthon nem a legkönnyebb jó minőségű kvaszt találni, de szerencsére a modern konyha erre is talált egy zseniális megoldást, ami legalább annyira finom, ráadásul szuper egészséges is: a kefír! A kefír krémes, kellemesen savanykás íze tökéletes alternatíva, és probiotikum-tartalmával még a bélflóránknak is jót teszünk. Így született meg a “magyar” verzió, ami a tradíciókat a mai, rohanó életünkhöz igazítja.
Ez a recept a kefíres verzió egyik változata. Elhagytuk a húst, hogy egy igazán könnyed, vegetáriánus fogást kapjunk, ami tökéletes egy gyors ebédre vagy egy könnyű vacsorára.
Így készítsd el a hideg Okroshka levest!
Főzzük meg a tojásokat! Először is, tegyük fel főni a 3 tojást. A forrástól számítva főzzük őket kb. 10 percig, hogy a sárgájuk teljesen kemény legyen. Ha kész, tegyük őket hideg vízbe, hogy könnyebben meg tudjuk pucolni őket.
Aprítsunk, amíg fő a tojás! Amíg a tojások hűlnek, készítsük elő az összes többi roppanós hozzávalót. Mossuk meg alaposan a zöldségeket. A kígyóuborkát és a retket vágjuk apró kockákra. Az újhagymát (vagy a póréhagymát) karikázzuk fel a lehető legvékonyabbra. Az egészet tegyük egy közepes méretű tálba. Adjuk hozzá a kaprot, a petrezselymet és a fűszereket, majd alaposan keverjük össze az egészet.
Most jön a rész, ami a levesünk lelkét és krémességét adja. A megpucolt 3 főtt tojásból vegyünk el kettőt. Válasszuk szét a fehérjéjüket a sárgájuktól. A két kemény fehérjét vágjuk ugyanolyan apró kockákra, mint a zöldségeket, és adjuk a tálban lévő uborkához és
retekhez.
ZÁRD ÜVEGBE A FRISSESSÉGET!
Ugye te is utálod, amikor a friss fűszernövények pár nap alatt tönkremennek a hűtőben? Felejtsd el! Az Ízmester fagyasztva szárított fűszereivel a kert ízei mindig kéznél lesznek. Az eljárásnak köszönhetően minden aroma és illat megmarad, mintha most szedted volna.
Készítsük el a krémes alapot! A két tojássárgáját tegyük turmixba. Adjuk hozzá a kefírt, a mustárt, a citromlevet, a sót és a borsot. Keverjük krémesre. Használhatunk kézi habverős is hozzá, vagy botmixert. Addig keverjük, amíg egy teljesen homogén, sima, halványsárga levest nem kapunk. A tojássárgája csodálatosan besűríti és gazdagítja a kefírt. Adjuk hozzá az ásványvizet, kanállal keverjük el.
Öntsük a krémes, kefíres alapot a tálban várakozó, felkockázott zöldségekre és tojásfehérjére. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk még. Ha kész, tegyük be a hűtőbe legalább 30 percre, de az az igazi, ha egy-két órát is áll. Az ízeknek idő kell, hogy összeérjenek, és a levesnek jéghidegnek kell lennie tálaláskor.
A jól lehűtött levest merjük tányérokba. A harmadik, félretett főtt tojást vágjuk félbe, és díszítsük vele a levesek tetejét. Szórhatunk rá még egy kis friss kaprot vagy újhagymát is.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!