A mediterrán konyha szerethető egyszerűségéről híres – arról, hogy pár jó alapanyag és egy kis fűszer elég ahhoz, hogy valódi ízélmény szülessen. Ez a fasírt is pontosan ezt az elvet követi: nem túl bonyolult, nincs benne tízféle hozzávaló, mégis minden falatban ott az olasz tengerpart, a meleg esték, a piaci standokon halmozott olajbogyók és a sós széllel fűszerezett paradicsom illat. Mi most az Ízmester Tészta & Pizza fűszerkeverékét használtuk hozzá, amiben benne van minden, ami kell: fokhagyma, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, és egy csipet nosztalgia is a nyaralásokból.
De ami miatt igazán szeretjük ezt a receptet, az a sokoldalúsága. Könnyedén készíthetünk belőle nagyobb adagot, amit akár le is fagyaszthatunk, hogy csak elő kelljen kapni egy hosszú nap végén. A fasírtokat nyugodtan megsüthetjük grillrácson is, ha épp kint főzünk, de sütőben is tökéletesre sülnek – kevés munkával, sok ízzel. Ha marad belőle, másnap is csodás: hidegen szendvicsbe téve, egy nagy adag friss saláta mellé, vagy épp villásreggeliként újramelegítve az omlett mellé.
Így készítsd el a Mediterrán fasírt receptet!
Először is vegyünk elő egy nagy tálat, amiben kényelmesen lehet keverni –, és öntsük bele a darált húst. Jöhet hozzá a finomra vágott szárított paradicsom és az olívabogyó, amiket érdemes apróbbra vágni, hogy jól eloszoljanak a masszában. Szórjuk hozzá a fűszerkeveréket, adjuk hozzá a sót, és végül locsoljuk meg az egészet az olívaolajjal.
Most jön a keverés. Ez az a pont, ahol nyugodtan használhatjuk a kezünket – ez a legjobb eszköz arra, hogy minden szépen összeálljon. Dolgozzuk össze a hozzávalókat alaposan. Ha úgy látjuk, hogy túl laza a keverék, most adhatunk hozzá egy tojást és egy kevés zsemlemorzsát, de ez nem kötelező – önmagában is működik a recept, csak így egy kicsit formázhatóbb és tömörebb lesz a végeredmény. Fedjük le és hagyjuk a hűtőben érni az ízeket legalább 30 percig, de akár egész éjszakára is.
Ismerd meg az olaszos ízek titkát az Ízmester fűszerkeverékével!
A paradicsom, fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű és oregánó tökéletes harmóniája minden falatot egy napsütötte tengerparti trattoriává varázsol. Ideális választás pizzához, tésztákhoz, vagy bármilyen mediterrán hangulatú fogáshoz.
Melegítsük elő a sütőt légkeverésen 180 °C-ra, és béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral. Formázzunk belőle kisebb fasírtokat: lehetnek laposabb pogácsák, hosszúkás hasábok vagy gombócok, attól függően, hogy mivel tálaljuk majd. Rendezzük őket a tepsibe, egyenletes távolságban – így lesz mindegyik szépen átsülve.
Kenjük le olajjal, majd toljuk be a sütőbe, és süssük őket nagyjából 20 percig. Félidőben forgassuk meg a fasírtokat, hogy minden oldaluk szép, aranybarna kérget kapjon, majd süssük további 15 percig. A végeredmény kívül enyhén ropogós, belül pedig puha és szaftos lesz.
Tálalhatjuk friss zöldsalátával és citromos joghurttal, tehetjük puha focacciaba sok zöldfűszerrel, de remekül passzol grillezett zöldségek mellé is.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!