A piskótatekercs igazi klasszikus desszert, ami generációkon átívelve hódította meg az édesszájúakat. Gyerekkorunkban a nagymamánk konyhájában leggyakrabban lekvárral töltve került az asztalra – puha, könnyű tésztájával és az édes, gyümölcsös réteggel maga volt a tökéletes házi sütemény. Az évek során azonban a piskótatekercsnek számos újragondolt változata született, amik között igazi ínyencségekre is bukkanhatunk.
A kávé rajongói különösen élvezhetik ennek a klasszikus édességnek egy modernebb, karakteresebb változatát: a kávés piskótatekercset. Ebben a receptben a hagyományos tésztát kakaó és őrölt kávé teszi gazdagabbá, míg a töltelék nem a megszokott lekvár, hanem egy selymes csokoládés-kávés krém, amely egyszerre selymes, telt és egy kis koffeines lendületet is ad.
Ha szereted a kávé és az étcsokoládé kesernyés édességét, ez a recept garantáltan az egyik kedvenced lesz!
Így készítsd el a Kávés piskótatekercs receptet!
A piskóta tészta elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy nagy tálba tesszük, a sárgájákat külön készítjük elő. A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, majd mikor már kifehéredik hozzáadjuk a kristálycukor felét, majd kemény habbá verjük. Fontos, hogy a hab fényes és stabil legyen, hiszen ez adja a piskóta könnyedségét.
Egy másik tálban a tojássárgájákat a maradék cukorral habosra keverjük, amíg kivilágosodik és krémes állagú lesz. Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot, hogy a levegősségét megőrizzük. A lisztet, a kakaóport, a keményítőt és az őrölt kávét átszitáljuk, elkeverjük, majd több részletben a tojáshabhoz adjuk. Spatulával finoman összeforgatjuk, hogy a tészta ne törjön össze.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszát egyenletesen eloszlatjuk (30×35 cm méretben) az előkészített tepsin, majd 8-10 perc alatt készre sütjük. Amint elkészült a sütőpapírt rajta hagyva, egy konyharuha segítségével még melegen feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni, hogy később könnyen feltekerhető maradjon.
Ha imádod a kávét és a Squid Game ikonikus világát, akkor a Bialetti legújabb kollekciója neked szól!
A trendin minimalista Thermic vagy Handle Mug segítségével fenntarthatóan viheted magaddal a kávéd, anélkül, hogy elviteles poharakra lenne szükséged. Válaszd a Squid Game kollekciót, és turbózd fel a reggeli kávézást egy adag izgalommal!
A töltelék elkészítése
Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a csokoládékrémet. A csokoládét aprítsuk fel, majd öntsük hozzá a habtejszínt. Tegyük mikróba 2-3 percre. Pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a frissen főzött kávét, majd az egészet alaposan elkeverjük. A krémet tegyük hűtőbe és hagyjuk teljesen lehűlni.
A tekercs összeállítása
A kihűlt piskótát óvatosan kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a csokoládés-kávés krémet. Ügyeljünk arra, hogy a szélekhez is jusson, így minden szeletben tökéletes egyensúlyban lesz a tészta és a töltelék. Ezután szorosan visszatekerjük, és a tekercset fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek és a töltelék megdermedjen.
Próbáld ki a többi kávés receptet is! Kattints ide!
Tálalás
A piskótatekercset éles késsel szeleteljük, és ízlés szerint porcukorral, kakaóporral vagy extra kávéőrleménnyel megszórva kínáljuk. Minden falat egy kávéimádó álma: könnyed, krémes és ellenállhatatlanul csokoládés!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Bialetti Magyarország támogatta.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Dizájnkonyha | Takács Kriszti (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés