A jó dolgok egyszerűek, és néha a legnagyszerűbb ízekhez nem kell más, csak pár minőségi alapanyag és egy jó hűtő. A no-bake torták pont ilyenek.
Először is, istenien praktikusak. Nyáron nem fűtik tovább a lakást, ami már önmagában egy áldás. Másodszor, elronthatatlanok. Nincs többé “jaj, túlsült a piskóta” vagy “nyers maradt a közepe” dráma. Itt a legrosszabb, ami történhet, hogy nem várod ki a kellő hűtési időt, mert annyira kívánod. Harmadszor pedig, elképesztően gyorsak az aktív munkaidőt tekintve. Amíg a torta a hűtőben pihen és dermed, te nyugodtan megnézhetsz egy részt a kedvenc sorozatodból, elmehetsz edzeni, vagy elintézhetsz egy mosást.
A mousse: amikor a desszert egy felhőn sétál
És ha már sütés nélküli édesség, akkor a mousse viszi a pálmát. Felejtsd el a nehéz, vajas krémeket és a sűrű piskótákat. A mousse egy légies, habkönnyű csoda, ami szinte elolvad a szádban. Olyan elegáns, olyan kifinomult, hogy a legtöbben meg vannak győződve róla, hogy csakis egy cukrászmester képes elkészíteni. Pedig a titok csupán egy jó habverőben és a megfelelő technikában rejlik.
Dobd fel a nyarat a Bialetti új, ellenállhatatlan csomagjával! A szettben egy üde, világoskék Moka Express kotyogó vár, ami már a színével is a forró napok frissítő hangulatát idézi. Főzz le benne egy adagot a csomagban található Caffé Macinato Mandorla mandula ízű őrölt kávéból, melynek édeskés, pörkölt jegyei tökéletes alapot adnak egy hűsítő jegeskávénak. Élvezd a teraszon a napsütést ezzel a páratlan, nyári ízekre hangolt kávéélménnyel!
Egy jól elkészített mousse tortával úgy arathatod le a babérokat, mintha legalábbis egy párizsi cukrászdából léptél volna ki vele. Ez a kávés verzió pedig maga a tökély. Az étcsokoládé mélysége és a kávé kesernyés karaktere tökéletes egyensúlyt alkot a tejszín édeskés lágyságával. Minden falat egy élmény: egyszerre intenzív, mégis frissítő.
Így készítsd el a Kávé mousse tortát!
Ez a recept egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformához lett kalibrálva, amiből kényelmesen 8-10 szelet jön ki. A forma aljába vágjunk egy kerek sütőpapírt.
Az alap elkészítése: A darált kekszet keverd össze a kakaóporral egy tálban. Öntsd hozzá az olvasztott vajat, és egy kanállal vagy a kezeddel alaposan morzsold össze, amíg egy nedves homok állagú keveréket nem kapsz. Ezt a masszát nyomkodd bele a tortaforma aljába egyenletesen. Egy pohár aljával csodásan le tudod lapogatni. Tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a krémet.
A zselatin előkészítése: A lapzselatinokat áztasd be egy kis tál hideg vízbe kb. 5-10 percre, amíg teljesen megpuhulnak.
A kávés-csokis réteg: Amíg a zselatin ázik, főzd le a kávét. Az étcsokoládét törd apró darabokra. Egy kisebb lábasban kezd el melegíteni a lefőzött kávét, a cukorral és a tejszínnel. Add hozzá a felaprított csokoládét, és folyamatosan kevergetve melegítsd addig, amíg a csoki teljesen felolvad. Fontos: ne forrald fel, csak melegítsd.
A zselatin hozzáadása: Ha a csoki elolvadt, húzd le a lábast a tűzről. A beáztatott zselatinlapokból nyomkodd ki a felesleges vizet, majd rakd a forró kávés keverékbe. Kevergesd addig, amíg a zselatin teljesen feloldódik benne.
Hűtsd le: Ez a legfontosabb lépés! A kávés-csokis alapot hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Ha túl melegen öntöd a tejszínhabhoz, a habod össze fog esni. Légy türelmes, megéri! Időnként keverd át, hogy ne bőrösödjön a teteje.
A hab készítése: A jól behűtött 400 g habtejszínt egy tiszta, száraz tálban verd kemény habbá. Akkor jó, ha a habverőt kiemelve a hab csúcsa megáll.
Összeállítás: Ha a kávés keverék már langyos (nem hideg, de a kezedet már nem égeti), egy spatulával, óvatos, nagy mozdulatokkal forgasd a kemény tejszínhabhoz. Először csak egy-két kanál habot keverj el a kávés masszában, hogy fellazítsd, majd a maradék habot már óvatosan, alulról felfelé haladva forgasd hozzá, hogy a hab ne törjön össze.
Tortaformába töltés: Vedd ki a hűtőből a kekszes alapot, és öntsd rá a mennyei kávé mousse-t. Egy spatula vagy egy kanál hátuljával simítsd el a tetejét.
A nagy pihenő: Tedd a tortát a hűtőbe legalább 6-8 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakát pihen. Ez idő alatt a zselatin elvégzi a dolgát, és a mousse tökéletesen szeletelhető, mégis légies állagú lesz.
A záró réteg elkészítéséhez, ha letelt az idő, daraboljuk fel a csokit, majd melegítsük fel a tejszínt. Öntsük le vele a csokit és keverjük addig, amíg fel nem olvad. Öntsük a mousse torta tetejére és simítsuk el. Szórjuk meg darabolt mandulával és tegyük vissza a hűtőbe egy órára.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Bialetti Magyarország támogatta.