Hirdetés
Datolya falatkák

Datolya falatkák

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 150 g datolya
  • 100 g dió
  • 1 tk fahéj
  • 70 g étcsokoládé
  • 3 ek szezámmag

Ha édességre vágyunk, de szeretnénk elkerülni a finomított cukrokat, a datolya az egyik legjobb választás. Ez a mézédes gyümölcs nemcsak természetes energiabomba, de tele van rosttal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal is, így remekül támogatja az emésztést, és gyorsan feltölt minket egy fárasztó nap közepén.

Ráadásul a datolya hihetetlenül sokoldalú: készíthetünk belőle energiaszeleteket, cukormentes süteményeket, tölthetjük magvakkal, fűszerezhetjük egzotikus ételekhez, de akár szószok alapanyagaként is megállja a helyét.

Most egy igazán egyszerű, mégis különleges falatot készítünk belőle: selymes datolyás golyókat, ropogós szezámmaggal és olvasztott étcsokoládéval megkoronázva – tökéletes választás, ha valami gyorsan elkészíthető, természetesen édes finomságot szeretnénk az asztalra varázsolni.

Így készítsd el a Datolya falatkák receptet!

Így készítsd el a Datolya falatkák receptet!

Kezdjük azzal, hogy előkészítjük az alapanyagokat: mérjük ki a datolyát és a diót, majd ellenőrizzük, hogy a datolyának nincs-e benne magja. Ha szükséges, magozzuk ki. Ezután tegyük a datolyát és a diót egy aprítógépbe, szórjuk hozzá az őrölt fahéjat is, és dolgozzuk össze az egészet addig, amíg egy ragacsos, de jól formázható masszát nem kapunk. Ha nagyon száraz lenne a massza, adjunk hozzá egy-két teáskanál vizet, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl lágy.

Amikor kész a masszánk, nedvesítsük be a kezünket, hogy ne ragadjon, majd csípjünk belőle kisebb adagokat, és formázzunk belőlük dióméretű golyókat. A megformázott golyókat egyenként forgassuk meg a szezámmagban, hogy minden oldalukat szép egyenletes réteg borítsa. Ez nemcsak ropogós textúrát ad majd a falatkáknak, de nagyon jól is mutat rajtuk.

Tudtad, hogy az Ízmester egyes fűszerei már elegáns, újrahasznosítható üvegben is kaphatóak? Praktikusak, könnyen adagolhatók, és ráadásul a konyhapolcon is igazán jól mutatnak!

Ízmester fahéj

Miután minden golyót meghempergettünk, finoman lapítsuk le őket, majd az ujjunkkal vagy egy kiskanál hátuljával formáljunk mélyedést a közepükbe. Közben figyeljünk arra, hogy ne törjük meg a falatkákat, csak annyira nyomjuk meg őket, hogy legyen elég hely a csokoládétölteléknek.

Most olvasszuk meg az étcsokoládét: tegyük egy hőálló tálba, majd vízgőz fölött vagy óvatosan, rövid időközönként megkeverve mikróban olvasszuk simára. Amikor a csokoládé teljesen felolvadt és fényes, kanalazzunk egy-egy adagot a datolyafalatkák mélyedéseibe. Ügyeljünk rá, hogy ne csorduljon túl, csak szépen kitöltse a kis fészkeket.

Ha minden falatkába került csokoládé, tegyük őket hűtőbe legalább 20 percre, hogy a csokoládé megszilárduljon.

Amint a csokoládé megdermedt, már tálalhatjuk is ezeket a különleges, természetesen édes falatkákat. Tökéletes vendégvárók, uzsonnára, vagy akár ajándéknak is, ha valami kézzel készült finomsággal szeretnénk meglepni valakit.

A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

Ha igazán krémes, puha masszát szeretnénk, áztassuk be a datolyát langyos vízbe 10 percre aprítás előtt! Így még könnyebben dolgozik vele a gép, és a falatkák állaga is sokkal selymesebb lesz. Plusz, ha szeretnénk egy kis extra ízcsavart, egy csipet tengeri sóval még izgalmasabbá tehetjük a csokoládés tölteléket!

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 150 g datolya
  • 100 g dió
  • 1 tk fahéj
  • 70 g étcsokoládé
  • 3 ek szezámmag
Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Részletek: