Ha édességre vágyunk, de szeretnénk elkerülni a finomított cukrokat, a datolya az egyik legjobb választás. Ez a mézédes gyümölcs nemcsak természetes energiabomba, de tele van rosttal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal is, így remekül támogatja az emésztést, és gyorsan feltölt minket egy fárasztó nap közepén.
Ráadásul a datolya hihetetlenül sokoldalú: készíthetünk belőle energiaszeleteket, cukormentes süteményeket, tölthetjük magvakkal, fűszerezhetjük egzotikus ételekhez, de akár szószok alapanyagaként is megállja a helyét.
Most egy igazán egyszerű, mégis különleges falatot készítünk belőle: selymes datolyás golyókat, ropogós szezámmaggal és olvasztott étcsokoládéval megkoronázva – tökéletes választás, ha valami gyorsan elkészíthető, természetesen édes finomságot szeretnénk az asztalra varázsolni.
Így készítsd el a Datolya falatkák receptet!
Kezdjük azzal, hogy előkészítjük az alapanyagokat: mérjük ki a datolyát és a diót, majd ellenőrizzük, hogy a datolyának nincs-e benne magja. Ha szükséges, magozzuk ki. Ezután tegyük a datolyát és a diót egy aprítógépbe, szórjuk hozzá az őrölt fahéjat is, és dolgozzuk össze az egészet addig, amíg egy ragacsos, de jól formázható masszát nem kapunk. Ha nagyon száraz lenne a massza, adjunk hozzá egy-két teáskanál vizet, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl lágy.
Amikor kész a masszánk, nedvesítsük be a kezünket, hogy ne ragadjon, majd csípjünk belőle kisebb adagokat, és formázzunk belőlük dióméretű golyókat. A megformázott golyókat egyenként forgassuk meg a szezámmagban, hogy minden oldalukat szép egyenletes réteg borítsa. Ez nemcsak ropogós textúrát ad majd a falatkáknak, de nagyon jól is mutat rajtuk.
Tudtad, hogy az Ízmester egyes fűszerei már elegáns, újrahasznosítható üvegben is kaphatóak? Praktikusak, könnyen adagolhatók, és ráadásul a konyhapolcon is igazán jól mutatnak!
Miután minden golyót meghempergettünk, finoman lapítsuk le őket, majd az ujjunkkal vagy egy kiskanál hátuljával formáljunk mélyedést a közepükbe. Közben figyeljünk arra, hogy ne törjük meg a falatkákat, csak annyira nyomjuk meg őket, hogy legyen elég hely a csokoládétölteléknek.
Most olvasszuk meg az étcsokoládét: tegyük egy hőálló tálba, majd vízgőz fölött vagy óvatosan, rövid időközönként megkeverve mikróban olvasszuk simára. Amikor a csokoládé teljesen felolvadt és fényes, kanalazzunk egy-egy adagot a datolyafalatkák mélyedéseibe. Ügyeljünk rá, hogy ne csorduljon túl, csak szépen kitöltse a kis fészkeket.
Ha minden falatkába került csokoládé, tegyük őket hűtőbe legalább 20 percre, hogy a csokoládé megszilárduljon.
Amint a csokoládé megdermedt, már tálalhatjuk is ezeket a különleges, természetesen édes falatkákat. Tökéletes vendégvárók, uzsonnára, vagy akár ajándéknak is, ha valami kézzel készült finomsággal szeretnénk meglepni valakit.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!