A káposztasaláta lehet a legizgalmasabb, legropogósabb és legfrissebb szereplő a tányéron. Most egy olyan receptet hoztam, ami garantáltan levesz mindenkit a lábáról. Könnyű, mert nincs benne egy gramm majonéz sem. Villámgyors, és tényleg percek alatt összedobható. És elképesztően finom, mert a mézes-mustáros-citromos öntet tökéletes harmóniában van a friss, ropogós zöldségekkel.
Mielőtt fejest ugranánk a receptbe, egy gyors gondolat az alapanyagokról. Bár a lista rövid és egyszerű, a minőség itt hatványozottan számít. Ha tehetjük, válasszunk friss, ropogós, lédús káposztát a piacról, aminek a levelei még pattannak. A répa legyen édes, a citrom pedig lédús. Ezek az apró részletek adják majd a saláta lelkét. A jó minőségű olívaolaj és egy karakteres mustár pedig megkoronázza az egészet.
Pórbáld ki a többi saláta receptünket is! Kattints ide!
Így készítsd el a Répás káposztasaláta receptet!
Először is vegyük elő a káposztát, távolítsuk el a külső, esetleg sérült leveleit, majd egy éles késsel vagy konyhai gyaluval vágjuk hajszálvékony csíkokra. A cél, hogy ne vastag darabokat, hanem elegáns, szinte áttetsző szálakat kapjunk. Pucoljuk meg a répákat, majd egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le őket. Az egészet tegyük egy jókora keverőtálba – kell a hely, hogy kényelmesen tudjunk dolgozni. Szórjuk meg a szárított metélőhagymával.
Fogjunk egy kisebb tálat vagy egy befőttesüveget. Tegyük bele az olívaolajat, a frissen facsart citromlevet, a mézet, a mustárt, a fokhagyma granulátumot, a sót és a frissen őrölt borsot. Egy kis habverővel vagy villával keverjük addig, amíg egy teljesen homogén, selymes emulziót nem kapunk. Ha befőttesüveget használunk, egyszerűen csak csavarjuk rá a tetejét, és rázzuk össze alaposan.
A tökéletes salátaöntet és pác titka a minőségi mustár. Az Ízmester gazdag kínálatában a klasszikus csemege és a tüzesen csípős változat mellett a rusztikus lengyel és a mézes mustárt is megtalálod. Találd meg a kedvencedet, és emeld új szintre a szendvicseidet, grillételeidet és salátáidat!
Az elkészült öntetet öntsük rá a tálban várakozó káposztás-répás alapra. Egy nagy kanállal vagy akár a tiszta kezünkkel alaposan forgassuk össze az egészet. Bizonyosodjunk meg róla, hogy az öntet minden egyes zöldségdarabkát beborít.
Most jön a titok, amit sokan kihagynak. Ne essünk neki azonnal! Fedjük le a tálat, és tegyük be a hűtőbe legalább 30 percre, de ha van 1-2 óránk, az még jobb. Ez idő alatt a só és a savak egy picit megpuhítják a káposztát, az ízek pedig csodálatosan összeérnek. A végeredmény egy sokkal komplexebb, harmonikusabb ízvilágú saláta lesz.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!