Ahogy beköszönt a tavasz, a természet egyik legizgalmasabb kincse is előbújik: a medvehagyma. Ez a karakteres illatú, fokhagymára emlékeztető ízű vadnövény igazi szezonális szupersztár, amit nemcsak az erdők árnyékában lehet felfedezni, hanem egyre több piacon, szupermarketben is kapható.
A medvehagyma (Allium ursinum) nevét állítólag onnan kapta, hogy a barna medvék is előszeretettel fogyasztják téli álom után, hogy megtisztítsák szervezetüket – és ez nem is buta ötlet. A medvehagyma ugyanis igazi méregtelenítő, tele van C-vitaminnal, vasban gazdag, támogatja az emésztést és antibakteriális hatású is.
Aki egyszer rákap az ízére, az nehezen mond le róla: kiválóan illik levesekbe, tojásos ételekbe, krémekbe vagy épp frissen a szendvicsbe. De ha a legtöbbet szeretnénk kihozni belőle, akkor egy kis olívaolajjal és olajos magvakkal összeturmixolva mennyei pesto készíthető belőle.
A medvehagymás pesto tökéletes tésztára, pirítósra, salátákhoz, mártogatósként vagy akár sült zöldségek mellé is – ráadásul hűtőben hetekig eláll, így egy csipetnyi tavaszt bármikor előcsalhatunk.
Így készítsd el a Medvehagyma pesto receptet!
Kezdjük azzal, hogy alaposan átválogatjuk és megmossuk a medvehagymát. Fontos, hogy ne maradjon rajta föld, és ha erdőből szedtük, érdemes kétszer is átnézni a leveleket – nehogy összetéveszthető, de mérgező gyöngyvirág levél is közéjük keveredjen.
Ha tiszták, papírtörlővel vagy konyharuhával gyengéden leitatjuk róluk a vizet, mert nem szeretnénk, hogy a pesto túl vizes legyen.
Próbáld ki a MEDVEHAGYMÁS RIZOTTÓ receptünket is!
Ezután a fenyőmagot száraz serpenyőben, közepes lángon pár perc alatt megpirítjuk. Figyeljünk, nehogy megégjen – épp csak aranybarnára süljön, hogy kihozza magából azt a jellegzetes, enyhén édeskés, mogyorós ízt.
Amikor a fenyőmag kihűlt, jöhet a turmixolás. Tegyük a medvehagymát, a megpirított fenyőmagot, a frissen reszelt parmezánt, az olívaolajat, a feldarabolt fokhagymát, a sót és az őrölt fekete borsot egy aprítógépbe vagy késes robotgépbe. Kezdjük el darálni, közben álljunk meg néha, és spatulával kaparjuk le az edény oldalát, hogy minden egyenletesen keveredjen.
A végeredmény egy sűrű, illatos, élénk zöld színű pesto lesz, amit rögtön felhasználhatunk frissen főtt tésztára, pirítósra kenve vagy akár sült zöldségek mellé. Ha nem használjuk el azonnal, kanalazzuk tiszta befőttesüvegbe, a tetejére öntsünk egy vékony réteg olívaolajat, és hűtőben tárolva egy-két hétig is eltarthatjuk.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!