Unalmas bolti szószok? Időigényes vendégvárók, amikre órák mennek el az életedből? Felejtsük el mindkettőt! Itt az ideje egy igazi ízbombának, ami percek alatt elkészül, és garantáltan mindenkit levesz a lábáról. Egy olyan krémes, ellenállhatatlanul finom mediterrán rizses dip receptje következik, amely után garantáltan megnyalod mind a tíz ujjad – és a vendégeid is repetáért fognak könyörögni!
Miért pont ez a Mediterrán rizses dip lesz az új favoritod?
Mert a bolti mártogatósok drágák és még mindenféle adalékanyagokkal is tele vannak? Lássuk be, kell egy kis újdonság a repertoárba! Ez a rizses dip pedig nem csak új ízeket hoz, de zseniális is. Egyrészt azért, mert a főtt rizsnek köszönhetően elképesztően krémes és laktató alapot kapunk, amihez a feta sós, karakteres íze, az aszalt paradicsom édeskés zamata és a friss bazsalikom üdesége tökéletesen passzol. Képzeld csak el azt a selymes textúrát, ahogy szétolvad a szádban – mennyei!
Másrészt pedig – és ez szerintem zseniális benne – egy igazi szuperhős a maradékmentés frontján! Ugye mindenkivel előfordult már, hogy ott árválkodott egy adag főtt rizs a hűtőben, és fogalmunk sem volt, mihez kezdjünk vele, hogy ne a kukában végezze? Na, ez a rizses dip pontosan az ilyen helyzetekre született!
Egy csapásra új életre kelthetjük a megmaradt rizst, és egy teljesen új, izgalmas fogást varázsolhatunk belőle. Helló, viszlát ételpazarlás!
Íme a villámrecept: Mediterrán rizses mártogatós – Keverjük, turmixoljuk, imádjuk!
Készítsük elő a hozzávalókat! Mérjük ki a főtt rizst. Ha most főztük, hagyjuk kicsit hűlni. Morzsoljuk össze a fetát, mossuk meg alaposan a bazsalikom leveleket, és itassuk le róluk a vizet. Az aszalt paradicsomot, ha túl nagy darabokban van, vágjuk kicsit kisebbre, hogy a turmixgépünk könnyebben elbánjon vele.
Indulhat a turmixolás! Tegyük a főtt rizst, a feta sajtot, az olívaolajat, a friss bazsalikomot, az aszalt paradicsomot és a tengeri sót egy késes aprítóba vagy egy erősebb turmixgépbe.
Krémesítsük! Kezdjük el turmixolni a hozzávalókat. Eleinte lehet, hogy kicsit sűrűnek tűnik a massza, de legyünk türelmesek. Ha szükséges, állítsuk meg a gépet, és egy spatulával toljuk le az edény faláról a hozzávalókat, hogy minden egyenletesen elkeveredjen. Folytassuk a turmixolást addig, amíg szép, selymesen krémes állagot nem kapunk. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés olívaolajat.
Jöhetnek az olívabogyók – a textúra titka! Ha a krémünk elérte a kívánt állagot és ízvilágot, vegyük ki a gépből, és kanalazzuk egy tálba. Az olívabogyókat vágjuk kisebb darabokra vagy vékony karikákra. Egyszerűen csak keverjük hozzá a kész diphez egy kanállal, hogy megmaradjanak a rusztikus darabok. Így minden falatban felfedezhetünk egy-egy finom, sós olívabogyó-darabkát, ami izgalmas kontrasztot ad a krémes alaphoz.
Kanalazzuk a kész mediterrán rizses dipet egy tálkába. A tetejét díszíthetjük még néhány szem egészben hagyott vagy félbevágott olívabogyóval, egy leheletnyi extra szűz olívaolajjal meglocsolva, és pár friss, illatos bazsalikomlevéllel. Ugye, milyen gyönyörű és hívogató? Már csak a ropogtatnivaló hiányzik mellé!
Készítsd el ezt a mennyei, krémes mediterrán mártogatóst! A tökéletes kísérője? A Secontaste Sörtörköly Kréker – ellenállhatatlanul roppanós, fenntartható, és a sörgyártás melléktermékéből készült.
Ez a páros? Isteni! A villámgyors, fűszeres dip és a karakteres ízű kréker: tökéletes harmónia minden falatban.
Mártogass bele Te is Secontaste krékert!
Turbózd fel! Tippek és variációk a kísérletező kedvűeknek
Ez a recept már önmagában is egy főnyeremény, de ha szeretnétek egy kicsit csavarni rajta, vagy a saját ízlésetekre formálni, íme néhány ötlet, amivel még különlegesebbé tehetitek:
Csípősség: Ha bírjátok a pikáns ízeket, egy csipet chili pehely vagy egy kevés apróra vágott friss chili (magok nélkül, ha nem akarjátok túl tüzesre) csodákat tehet! Adjatok egy kis extra szikrát a dipnek!
Fokhagymásan az igazi: 1 gerezd fokhagyma (nyersen reszelve a bátrabbaknak, vagy picit megpirítva olívaolajon, majd a többivel turmixolva) még intenzívebbé, igazi mediterránná teszi az ízeket.
Más zöldfűszerek: A bazsalikom mellett vagy helyett kipróbálhatjátok oregánóval, kakukkfűvel, egy kevés friss mentával vagy akár egy csipetnyi rozmaringgal is. Kísérletezzetek bátran a kedvenc fűszereitekkel!
Nézd meg a többi MARADÉKMENTŐ receptünket! Kattints ide!
Extra krémesség, lágyabb ízek: Egy evőkanál natúr görög joghurt vagy krémes tejföl még lágyabbá, selymesebbé teheti az állagát, de vigyázzunk, ne vigyük túlzásba.
Magvak a ropogós élményért: A tetejére szórhatunk pirított fenyőmagot, durvára vágott diót vagy napraforgómagot egy kis extra textúráért és ízért.
Citromhéj a frissességért: Egy kevés frissen reszelt bio kezeletlen citromhéj a krémbe keverve vagy a tetejére szórva hihetetlenül frissítő hatást kölcsönöz, és kiemeli a mediterrán jegyeket.
A recept létrejöttét a Secontaste támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!