A Marry Me Chicken – vagyis „Gyere hozzám feleségül csirke” – nemcsak a nevével hódította meg a világot, hanem azzal a selymesen krémes, parmezános-paradicsomos szósszal is, amit egyszerűen lehetetlen nem szeretni. Ez az étel az amerikai gasztroblogok egyik legnagyobb szenzációjaként indult pár éve: a legenda szerint olyan finom, hogy ha valakinek elkészítjük, az garantáltan szerelembe esik – innen a romantikus név.
Ez a fogás tökéletes példája annak, hogy néhány egyszerű alapanyagból is születhet olyan étel, ami nemcsak hétköznap estére, hanem egy különleges vacsorára is megállja a helyét. És bár a neve játékos túlzásnak tűnik, az első falat után tényleg nehéz nem beleszeretni.
Így készítsd el a Marry me csirke receptet!
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra légkeverésen, és készítsünk elő egy sütőben is használható serpenyőt vagy öntöttvas edényt.
A csirkemelleket mossuk és tisztítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk.
Hevítsük fel az olívaolajat a serpenyőben, majd tegyük bele a csirkemelleket. Pirítsuk le oldalanként 3-5 perc alatt, amíg minden oldaluk kifehéredik és enyhén aranybarna kérget kapnak. Ezután vegyük ki őket egy tányérra, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a lisztet, majd keverjük el gyors mozdulatokkal. Alacsony hőfokon dolgozzunk. Fokozatosan öntsük hozzá az alaplevet (ehhez meleg vízben elkeverhetünk egy tyúkhúsleves kockát), és keverjük csomómentesre. Amikor a mártás simává válik, öntsük hozzá a tejszínt is, és adjuk hozzá a kakukkfüvet, a szárított fokhagymát, fűszerpaprikát, sót, borsot.
A napfény íze minden falatban – az Ízmester aszalt paradicsommal!
A gondosan válogatott, napon érlelt paradicsomokat kíméletesen szárítják, így megőrzik természetes édességüket és mély aromájukat. A végeredmény egy intenzív, mediterrán ízvilág, ami pillanatok alatt feldob bármilyen ételt – legyen szó tésztáról, húsról vagy akár egy házi mártogatósról.
Keverjük el alaposan, és melegítsük a szószt, amíg forrni nem kezd. Ekkor adjuk hozzá a reszelt parmezánt, majd keverjük addig, amíg a sajt elolvad és a szósz enyhén besűrűsödik. Ezután jöhet hozzá az aszalt paradicsom, a bazsalikom.
Tegyük vissza a csirkemelleket a serpenyőbe, fedjük le (ha nincs fedőnk, alufólia is megteszi), és tegyük be az előmelegített sütőbe.
Süssük 30 percig 180°C fokon, amíg a hús teljesen átsül, és a mártás finoman krémes, selymes állagot kap. Ha letelt az idő, vegyük le a fedőt, és süssük 200°C fokon további 15 percig.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel és parmezánnal.
Tálaljuk forrón – például tésztával, rizzsel vagy egy szelet friss, ropogós bagettel, amivel a mennyei, parmezános-paradicsomos szószt is kitunkolhatjuk.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!