Kevés dolog van, ami annyira nosztalgikus, mint a friss kenyérre kent májkrém íze. A májkrém sokak számára hétköznapi alapélelmiszer, mégis kevesen tudják, hogy otthon is pillanatok alatt elkészíthető – adalékanyagok, mesterséges ízfokozók és túlzott sótartalom nélkül, éppen olyanra fűszerezve, ahogy szeretnénk.
A májkrémek és pástétomok története évszázadokra nyúlik vissza: már a középkorban is készítettek hasonló, fűszeres, zsiradékban eltett kenhető májas ételeket, hogy a máj könnyebben fogyasztható és hosszabban eltartható legyen. A francia pâté, a német Leberwurst, vagy éppen a magyar májkrémek mind ugyanazt a célt szolgálták: tartalmas, laktató, könnyen tárolható fogásként kaptak helyet az asztalon.
A bolti változatokkal szemben a házi csirkemájkrém előnye, hogy pontosan tudjuk, mi kerül bele – friss máj, valódi fűszerek, vaj vagy zsír, és semmi más. Így nemcsak egészségesebb, de ízében is messze felülmúlja az ipari verziókat.
Így készítsd el a Házi csirkemájkrém receptet!
Először is tisztítsuk meg alaposan a csirkemájat: vágjuk le róla az esetleges inakat, hártyákat, majd tegyük félre. Hámozzuk meg a vöröshagymát, és vágjuk apróra. Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olívaolajat, és kezdjük el rajta dinsztelni a hagymát közepes lángon, amíg üveges nem lesz.
Szórjuk hozzá a szárított fokhagymát, a borsot és a majorannát, majd keverjük össze, hogy az illatok felszabaduljanak. Adjuk hozzá a megtisztított csirkemájat, szórjuk rá a sót és a borsot, majd pirítsuk meg minden oldalát. Amikor már szépen kérgesedik, öntsük rá a fehérbort, és forraljuk el belőle az alkoholt – ez nagyjából 4-5 percet vesz igénybe.
Ha a máj átsült (kb további 5-6 perc), de belül még kissé rózsaszínes, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a 100 gramm vajat. Várjunk egy kicsit, hogy a vaj elolvadjon, majd keverjük el. Amikor már nagyjából kihűlt, az egészet turmixoljuk le botmixerrel vagy aprítógépben krémesre. Ha szükséges, kóstolás után igazítsunk még az ízesítésen.
Tudtad, hogy egyes Ízmester fűszerek már stílusos, újrahasznosítható üveges kiszerelésben is elérhetők? Praktikus, könnyen adagolható, és még a polcon is jól mutat.
Kanalazzuk a májkrémet kis tálkákba vagy egy nagyobb, jól zárható edénybe, simítsuk el a tetejét, majd olvasszuk fel az 50 gramm vajat, és öntsük rá a májkrémre, hogy légmentesen lezárja. Tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy megdermedjen és az ízek összeérjenek.
A vajas lezárás hűtőben kb. 4–5 napos eltarthatóságot biztosít. Ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani, öntsünk kb 80 g megolvasztott (de nem forró!) zsírt a tetejére és úgy tegyük a hűtőbe. A tiszta sertészsír (vagy libazsír) száraz zsiradék, nem tartalmaz vizet, így sokkal hatékonyabban zárja el a levegőtől a májkrémet, és nem romlik olyan gyorsan.
Pirítóssal, friss zöldségekkel vagy akár kovászos uborkával kínálva mennyei – egy falat belőle, és garantáltan nem térünk vissza a bolti változatokhoz!
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!