A Dutch Baby egy igazán látványos, mégis pofonegyszerűen elkészíthető sütőben sült palacsinta, ami valahol a palacsinta, a felfújt és a yorkshire pudding között helyezkedik el.
Bár neve alapján holland eredetűnek tűnhet, valójában egy amerikai találmány: a 20. század elején egy Seattle-i palacsintázó kezdte el így nevezni a német “Pfannkuchen” ihlette, sütőben sült palacsintát.
Az „eredeti” verzió édes volt, porcukorral, citrommal és gyümölcsökkel tálalták, de azóta számtalan változata született – köztük a mostani sós verzió is, ami feketeerdei sonkával, kecskesajttal és pirított dióval lesz igazán különleges.
Kóstold meg az Áfonyás DUTCH BABYT is! Kattints ide!
A titka az egyszerűség: egy sűrű, de légies tészta, amit előmelegített, forró serpenyőbe öntünk, majd a sütőbe tesszük, hogy a hő csodát tegyen vele. A szélei ropogósra sülnek, miközben a közepe puha marad.
Nemcsak reggelire vagy brunchra tökéletes választás, hanem egy gyors vacsorának is megállja a helyét – főleg, ha izgalmas sós feltétekkel turbózzuk fel.
Most egy gazdag, ízekben bővelkedő Dutch Baby-t készítünk, amelyben a sós sonka és a lágy kecskesajt találkozik a ropogós pirított dióval és a friss madársalátával. Ha eddig még nem próbáltad ezt az ételt, itt az ideje!
Így készítsd el a Dutch Baby receptet!
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, és tegyünk bele egy öntöttvas serpenyőt vagy hőálló sütőtálat, hogy alaposan felforrósodjon. Ez kulcsfontosságú lépés, mert a tészta akkor fog szépen felemelkedni, ha az edény forró, amikor belekerül a tészta.
Közben készítsük el a tésztát: üssük a tojásokat egy keverőtálba, és botmixerrel habosítsuk fel. Adjuk hozzá a tejet, majd szitáljuk bele a lisztet. Fűszerezzük sóval, borssal és a szárított fokhagymával, majd keverjük simára a masszát. Fontos, hogy ne keverjük túl, elég, ha egyneművé válik.
Vegyük ki a forró serpenyőt a sütőből, és gyorsan dobjuk bele a vajat. Amint elolvadt és sercegni kezd, öntsük bele a tésztát, majd tegyük vissza a sütőbe. Ne nyitogassuk az ajtót! Hagyjuk sülni kb. 15-18 percig, amíg a szélei aranybarnák lesznek.
Miközben sül, készítsük elő a feltéteket. Ha gazdagabb ízt szeretnénk, pirítsuk meg a diót.
Amikor a Dutch Baby elkészült, vegyük ki a sütőből. Kenjük meg a brindzával, rendezzük el rajta a feketeerdei sonkát és a ropogós diót, majd halmozzuk rá a friss salátát. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.
Tálaljuk azonnal – a legjobb még melegen, amikor a brindza kissé ráolvad, a sonka pedig finoman átmelegszik a forró tésztán. A feltéteket pedig kedvünk szerint variálhatjuk.
A recept elkészítését a BOSCH HOME támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!