Hirdetés
Cseresznyés piskóta

Cseresznyés piskóta

Hozzávalók

  • 400 g cseresznye
  • 200 g finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 4 db tojás
  • 150 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 80 ml tej
  • 1 tk vanília
  • 1 tk fahéj

A szezonalitás a tudatos és modern konyha egyik legfontosabb alapelve. Amikor egy gyümölcs a saját, természetes érési idejében kerül a kosarunkba – legyen az roppanós cseresznye, illatos sárgabarack vagy lédús szilva –, akkor van ízének és tápanyagtartalmának csúcsán.

Ez nemcsak a minőségben, de az árban is megmutatkozik: a bőséges kínálat általában kedvezőbb árakkal párosul. Azzal, hogy idényterméket választunk, ideális esetben helyi termelőket támogatunk, és csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat is.

A kérdés csupán az, hogyan használjuk fel ezt a szezonális bőséget a legegyszerűbben és legnagyszerűbben. A válasz egy olyan univerzális, vagyis jolly joker recept, amely tökéletes alapot szolgáltat szinte bármilyen gyümölcshöz.

Cseresznyés piskóta recept

Azért imádjuk ezt a receptet ennyire, mert elképesztően sokoldalú. A tészta tökéletes egyensúlyban van: elég masszív ahhoz, hogy megtartsa a nehezebb gyümölcsöket, mint a felezett barack vagy szilva, de közben légiesen könnyű marad a felvert tojásfehérjétől. Ma cseresznyével készítjük, mert épp szezonja van, és valljuk be, a mélyvörös, édes cseresznye és a fahéjas piskóta párosa maga a mennyország.

 

Így készítsd el a Cseresznyés piskóta receptet!

Fogjuk a cseresznyéket, mossuk meg alaposan, majd magozzuk ki őket. Ez talán a legmacerásabb rész, de hidd el, megéri! A kimagozott szemeket tegyük egy papírtörlőre, és egy másikkal itassuk le róluk a felesleges nedvességet. Ez a kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy a gyümölcs ne áztassa el a tésztánkat! Végül hintsük meg őrölt fahéjjal, és forgassuk össze.

Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra, alsó-felső sütési módon. Vajazzuk ki és lisztezzük körbe a 20×30 cm-es tepsinket, vagy egyszerűen csak béleljük ki sütőpapírral.

Egy nagyobb tálban a puha vajat (használat előtt hagyjuk 15 percig a konyhapulton) a porcukorral kezdjük el habosítani. Használjunk kézi mixert, és addig dolgozzunk vele, amíg egy könnyű, krémes állagú masszát nem kapunk. Ez kb. 4-5 perc. Ne spóroljunk az idővel, ez adja a piskóta lágyságát!

Így készítsd el a Cseresznyés piskóta receptet!

A cukros vajhoz adjuk hozzá egyenként a tojások sárgáját (a fehérjét tegyük félre egy tiszta, zsírmentes tálba!). Minden sárgája után keverjük simára a krémet. Most jöhet hozzá az isteni vanília aroma is.

A lisztet keverjük el a sütőporral és egy csipet sóval. Ezt a lisztes keveréket felváltva a tejjel, több részletben adagoljuk a vajas-tojásos masszához. Először egy adag liszt, keverjük el, majd egy kis tej, újra keverés, és így tovább, amíg minden el nem fogy. Így egy sűrű, de sima tésztát kapunk.

Most fogjuk a félretett tojásfehérjéket, és egy csipet sóval verjük kemény habbá. Akkor jó, ha a habverőt kiemelve a hab csúcsa megáll, és nem konyul le.

A kemény tojásfehérjehabot egy spatulával, óvatos, nagy, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal forgassuk a masszához. Ne keverjük, csak forgassuk, hogy a belevert levegő ne törjön össze!

Az elkészült, légies tésztát simítsuk bele az előkészített tepsibe. A tetejét egyenletesen szórjuk meg a fahéjas cseresznyeszemeinkkel.

Toljuk a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percig. A sütési idő vége felé végezzünk tűpróbát: ha egy hústűt vagy fogpiszkálót a tészta közepébe szúrunk, és üresen, ragacsos tésztától mentesen húzzuk ki, akkor elkészült.

Hagyjuk a süteményt a tepsiben teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk. Tálalás előtt szitáljunk rá egy kevés porcukrot.

TUTI TIPP

A receptet elkészíthetjük ugyanilyen mennyiségű eperrel, málnával, szilvával, almával, körtével, meggyel és barackkal is.

Hozzávalók

  • 400 g cseresznye
  • 200 g finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 4 db tojás
  • 150 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 80 ml tej
  • 1 tk vanília
  • 1 tk fahéj
Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Részletek: