A szuflé a francia konyha egyik legismertebb és legikonikusabb desszertje, ami a könnyedség és a gazdag ízek tökéletes egyensúlyát kínálja. Az elnevezése a francia souffler „felfújni” igéből ered – és ez a név nem véletlen. A szuflé titka abban rejlik, hogy a gondosan felvert tojásfehérje hab könnyed, levegős textúrát ad a tésztának, ami sütés közben megemelkedik.
A klasszikus változatok között megtalálható az intenzív csokoládés, a könnyed vaníliás vagy éppen a gyümölcsös szuflé, de az édes variációk mellett sós változatok is léteznek, például sajtkrémmel vagy zöldségekkel.
A csokoládés szuflé egy időtlen kedvenc, lágyan olvadó belsejével és gazdag kakaós ízével minden édesszájút levesz a lábáról.
Ezúttal egy különleges csavarral készül: a chilis csokoládé szufléval a klasszikus desszert egy pikáns, izgalmas változatát alkotjuk meg. A chili és a csokoládé párosítása már az aztékok idején is ismert volt, hiszen a fűszeres csokoládéitalukban gyakran használtak chili paprikát. Az enyhe csípősség tökéletesen kihangsúlyozza a csokoládé mélységét, így ez a szuflé nemcsak selymesen krémes, hanem izgalmasan tüzes is lesz! Tökéletes randi desszert!
Így készítsd el a Chilis csokoládé szuflé receptet!
A chilis csokoládé szuflé elkészítéséhez először előkészítjük a sütőt, amit alsó sütésen 180°C-ra melegítünk elő. Kivajazzuk a szufléformákat, majd porcukorral meghintjük őket, hogy a szuflé könnyedén felemelkedhessen. A felesleges porcukrot óvatosan kiütögetjük a formákból. Ezután tegyük hűtőbe a formákat, amíg használatba nem vesszük.
A tejet alacsony hőfokon tegyük fel melegedni. Adjuk hozzá a sót, és a cukrot is.
Egy kis tálkába mérjük ki a szobahőmérsékletű vajat, adjuk hozzá a lisztet és keverjük el. Amikor a tej már forrni kezdene, adjuk hozzá a lisztes vajat. Keverjük el és melegítsük össze.
Amikor elkészült, húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá az apróra tört étcsokoládét. Addig keverjük, amíg teljesen elolvad és egynemű masszát nem kapunk. Ekkor beleszórjuk a cayenne chilit ízlés szerint, kóstoljuk meg, hogy a kívánt csípősséget kapjuk.
A Chilis csokoládé szuflé különlegességét az Ízmester Chili cayenne adja, ami nemcsak a mexikói vagy indiai fogások nélkülözhetetlen alapja, hanem a csokoládé tökéletes társa is – kiemeli annak mélységét és gazdag ízét.
A tojásokat válasszuk szét, majd a tojássárgáját adjuk a csokoládés alaphoz. Spatulával, fakanállal keverjük simára, majd hagyjuk hűlni.
Közben a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni. A felvert tojáshabot óvatosan, több részletben beleforgatjuk a csokoládés masszába, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze – ettől lesz könnyű és légies a szuflé.
A kész masszát a kikent formákba adagoljuk. Az előmelegített sütő rácsára helyezzük őket, és 15-20 percig sütjük, amíg szépen megemelkednek, de a közepük még kissé remegős marad.
A szuflékat azonnal tálaljuk, hiszen a varázsuk abban rejlik, hogy kívül enyhén ropogós, belül pedig lágyan folyós. Ízlés szerint megszórhatjuk egy kevés porcukorral is. A gazdag csokoládé és a pikánsan tüzes chili tökéletes harmóniát alkot, így garantáltan felejthetetlen desszertet kapunk.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!