Hirdetés
Fermentált retek

Fermentált retek

Hozzávalók

  • 350 g retek
  • 1 db chili paprika (elhagyható)
  • 1 szál kapor
  • 500 ml víz
  • 10 g himalája só

Ha eddig csak a savanyú káposztára vagy a kovászos uborkára gondoltál, amikor a fermentált ételek kerültek szóba, akkor itt az idő, hogy megismerkedj a fermentált retek különleges világával is!

 

De miért is érdemes minél több fermentált finomságot fogyasztani?

A fermentálás során nemcsak új, izgalmas ízek jönnek létre, hanem a zöldségekben található tápanyagok is könnyebben emészthetővé válnak. Ráadásul ezek az ételek tele vannak jótékony probiotikumokkal, amik erősítik a bélflórát, támogatják az immunrendszert és még az emésztést is javítják.

retek

A fermentált retek amellett, hogy roppanós és frissítő kísérője lehet bármely étkezésnek, C-vitaminban is gazdag, így hozzájárulhat a szervezet antioxidáns-védelméhez.

Ha szeretnél egyszerűen és finoman gondoskodni az egészségedről, akkor a fermentált retek tökéletes opció lehet!

 

Így készítsd el a Fermentált retek receptet!

Készítsük elő a hozzávalókat: alaposan mossuk meg a retkeket, majd vágjuk le a két végét, és szeleteljük vékony karikákra, vagy vágjuk kisebb gerezdekre – ízlés szerint. A chili paprikát szintén mossuk meg, majd karikázzuk fel. A kaprot öblítsük le, és hagyjuk egyben, így könnyebb lesz elrendezni az üvegben.

Fermentált retek recept

A retek levelét ne dobjuk ki, szuper pesto készíthető belőle!

Egy külön edényben készítsük el a sóoldatot: ehhez keverjük el a 10 g sót 500 ml szűrt vízben. Ha nincs vízszűrőnk, forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk kihűlni mielőtt a retekre öntenénk.

Egy alaposan kimosott és sterilizált, kb. 800 ml-es üvegbe rétegezzük a retket és a chilit, majd tegyük bele a kaprot is. Öntsük fel a retket a sóoldattal úgy, hogy teljesen ellepje, majd ügyeljünk rá, hogy a zöldségek ne lógjanak ki a léből. Használhatunk egy kisebb súlyt vagy egy tiszta üveg- vagy porcelánlapot is a tetején, hogy mindenképp a folyadék alatt maradjon.

Zárjuk le lazán az üveget – ne tekerjük rá teljesen a tetőt, hiszen a fermentáció során keletkező gázoknak távozniuk kell. Hagyjuk az üveget szobahőmérsékleten, fénytől védett helyen fermentálódni. Körülbelül 7 nap múlva már kellemesen savanykás lesz a retek íze, de ha erősebb fermentált ízt szeretnénk, akár tovább is érlelhetjük. 2-3 hét után keletkezik benne a legtöbb jótékony baktérium, így érdemes megvárni ezt az időt!

Miután elkészült, zárjuk le teljesen, és tegyük hűtőszekrénybe, ahol akár hetekig is eltartható. Tálaljuk salátákhoz, szendvicsekhez, vagy fogyasszuk önmagában, roppanós, egészséges savanyúságként!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

A fermentáláshoz lehetőleg finomítatlan, adalékmentes sót használjunk, például jódozatlan tengeri sót vagy Himalája-sót. Kerüljük a jódozott vagy adalékanyagokkal (például csomósodásgátlóval) kezelt sókat, mert ezek akadályozhatják a fermentáció folyamatát, és befolyásolhatják az elkészült savanyúság ízét és állagát. Az adalékmentes só garantálja a legjobb ízélményt és a sikeres fermentációt.

Hozzávalók

  • 350 g retek
  • 1 db chili paprika (elhagyható)
  • 1 szál kapor
  • 500 ml víz
  • 10 g himalája só
Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Részletek: