Hirdetés
coleslaw recept

Coleslaw saláta

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 700 g fejes káposzta
  • 2 db sárgarépa
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 tk csemege mustár
  • 150 g majonéz
  • 150 g tejföl
  • 2 ek fehérborecet
  • 1 ek porcukor
  • 1 tk só

A Coleslaw az egyik legismertebb káposztasaláta, amit világszerte fogyasztanak. A neve a holland koolsla szóból ered, amely szó szerint káposztasalátát jelent. A holland telepesek már a 18. században is készítették az Egyesült Államok területén, és azóta az amerikai konyha egyik alap receptjévé vált.

Az eredeti recept egyszerű: vékonyra szeletelt káposzta ecettel és olajjal összeforgatva. Az idők során azonban számtalan változata született – az amerikai majonézes coleslaw mellett létezik joghurtos, tejfölös vagy akár mustáros verzió is, és az egyes régiókban más-más alapanyagokat adnak hozzá. A dél-amerikai konyhában például lime-lével és korianderrel készítik, míg az ázsiai változatokban gyömbért és szezámolajat is találunk.

Coleslaw saláta recept

A Coleslaw népszerűsége nem véletlen: egyszerű, olcsó és könnyen elkészíthető, miközben frissességet és ropogós textúrát visz az étkezésekbe. Szerencsére a hozzávalói nálunk is könnyen elérhetők, hiszen a fejes káposzta, a sárgarépa és a vöröshagyma mind olyan zöldségek, amelyek hazai földeken is teremnek.

Nézd meg a többi saláta receptünket is! Kattints ide!

Ráadásul ezek az alapanyagok hosszú ideig tárolhatók, így szinte egész évben beszerezhetők helyi forrásból. Ha szezonális alapanyagokkal dolgozunk, nemcsak fenntarthatóbb módon főzünk, hanem az ízek is frissebbek és intenzívebbek lesznek. Most pedig készítsük el ezt a klasszikus salátát egy egyszerű, krémes recept alapján!

 

Így készítsd el a Coleslaw salátát!

Első lépésként vegyük elő a fejes káposztát, vágjuk félbe, és a külső levelek eltávolítása után egy éles késsel vagy gyaluval szeleteljük vékony csíkokra. Minél vékonyabbra vágjuk, annál kellemesebb lesz az állaga. Ha ezzel megvagyunk, tegyük félre egy nagyobb keverőtálba.

A sárgarépát hámozzuk meg, majd reszeljük le a nagyobb lyukú reszelőn. Ez adja a salátánk édeskés ízét és szép színét, úgyhogy ne sajnáljuk belőle! A vöröshagymát is pucoljuk meg, majd vágjuk nagyon apróra – ha nem szeretnénk túl intenzív ízt, egy kis vízben is átöblíthetjük, hogy tompítsuk az erejét. Keverjük a hagymát és a répát a káposztához.

Most jöhet az öntet! Egy kisebb tálban keverjük össze a majonézt, a tejfölt, a mustárt és a fehérborecetet. Szórjuk bele a porcukrot és a sót, majd keverjük simára, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha picit savanykásabban szeretjük, egy kevés extra ecettel még ízesíthetjük.

A krémes, lágy ízű Ízmester csemege mustár igazi jolly joker a konyhában! Tökéletes szalámikhoz, sült húsokhoz, dresszingekhez és szószokhoz is. Ha szereted a gazdag, harmonikus ízeket tartósítószer nélkül, ez a mustár hamar a kedvenced lesz!

Ízmester mustár

Öntsük az elkészült szószt a zöldségekre, majd alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol jól bevonja a káposztát és a répát. Ha van időnk, tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek, de ha nem tudjuk kivárni, azonnal is tálalhatjuk.

Próbáljuk ki grillezett húsok vagy sült krumpli mellé, és garantáltan mindenki repetázni fog!

A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

Ha igazán ropogós coleslaw-t szeretnénk, a káposztát enyhén sózzuk be és hagyjuk állni 10-15 percig, majd alaposan nyomkodjuk ki a levét – így nem áztatja el az öntetet. Ha szeretnénk egy kis extra frissességet, egy kevés reszelt almát is keverhetünk hozzá!

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 700 g fejes káposzta
  • 2 db sárgarépa
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 tk csemege mustár
  • 150 g majonéz
  • 150 g tejföl
  • 2 ek fehérborecet
  • 1 ek porcukor
  • 1 tk só
Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Részletek: