Rizottó krémesen, gőzölgő piláf fűszeresen, vagy csak egy egyszerű, párolt köret a csirkemell mellé – a rizs a konyhánk megkerülhetetlen alapanyaga. Hetente többször is a tányérunkra kerül, mégsem gondolunk bele igazán, honnan jön és milyen utat tesz meg, amíg a kamránk polcára kerül. A legtöbben rávágjuk: biztos valami távoli, ázsiai országból.
De mi lenne, ha azt mondanám, hogy itt, a lábunk előtt, a magyar Alföld szívében is léteznek rizsföldek? És ami még fontosabb: lehet, hogy épp ez a hazai rizs menthet meg minket egy csomó felesleges egészségügyi kockázattól. Induljunk egy utazásra a szarvasi rizsföldekre, és fedezzük fel a magyar rizs titkait!

Ahol a Körösök vize rizst terem: Magyarország rejtett kincse
Amikor a magyar mezőgazdaságra gondolunk, búza-, kukorica- és napraforgótáblák jelennek meg a szemünk előtt. Pedig Magyarország a rizstermesztés legészakibb határán fekszik, és a körülmények itt, a Körösök völgyében is ideálisak. A sok napsütés, a folyók bőséges vize és a különleges, vízzáró szikes talaj együttesen olyan egyedülálló közeget teremtenek, ahol a rizs kiválóan érzi magát.
És ez nem csak a növénynek jó! A rizsföldek mocsaras, vizes élőhelye valóságos biodiverzitás-paradicsom, ami vonzza a vízi madarakat, és biztonságos otthont ad még a védett fajoknak is. Szóval, amikor magyar rizst veszünk, nemcsak egy helyi terméket támogatunk, hanem egy ökológiai szempontból is értékes vidék fennmaradását segítjük elő.

Egy család, egy küldetés – A Valoryz története
Mindezt Békés megyében, Szarvason egy családi vállalkozás, a Valoryz fogja össze. A történetük az 1980-as években kezdődött, amikor Valentinyi Károly rizstelepek tervezése közben szeretett bele ebbe a különleges gabonába. A szenvedélyből hamarosan hivatás lett, és 2002-re már saját feldolgozóüzemet is épített, hogy a termelés minden egyes fázisát a kezében tarthassa a vetéstől a csomagolásig.
Ma már a lánya, Fruzsina is a cég élén áll, aki friss, innovatív szemlélettel formálja a márkát. Az ő nevéhez fűződik például a négy évig fejlesztett, elképesztően finom Ricely rizsital, de a termékpaletta folyamatosan bővül rizsliszttel, rizsdarával, sőt, hamarosan rizses csokival is. A Valoryz a tökéletes példa arra, hogyan fér meg egymás mellett a hagyomány és az új generációs, egészségtudatos szemlélet.

A riasztó igazság: Miért veszélyesebb az import rizs?
És most jöjjön a feketeleves, vagyis az a rész, ami miatt a cikk címét adtam. A Valoryz nemrég tartott partnernapján Szász Máté biológus tartott egy mellbevágó előadást, ahol elmondta, hogy a világ rizstermelésének 90%-át Kína és India adja, a legmagasabb arzéntartalmú rizsek többek között Bangladesből, Vietnámból, Thaiföldről és Kínából érkeznek.
Hogy miért? Az okok összetettek: a kevésbé szigorú élelmiszerbiztonsági kontroll, a hosszú szállítás és tárolás, ami alatt megnőhet a mérgező vegyületek mennyisége, illetve az emiatt alkalmazott nagyobb mennyiségű növényvédőszer együttesen hozzájárul a kialakult helyzethez. Bár az Európai Unió szabályozása szigorú, a Valoryz még erre is rátesz egy lapáttal: minden egyes silót külön bevizsgálnak, és a határértékeket a legszigorúbb, bébiételekre vonatkozó sztenderdek szerint lövik be. Ez messze nem átlagos a piacon. A tanulság egyértelmű: ha minimalizálni akarod a vegyi anyagok bevitelét, a legbiztosabb, ha hazai, lekövethető forrásból származó, laboratóriumban bevizsgált terméket választasz.

Apró szemek, nagy tudás: 10 dolog, amit a rizsről tudnod kell
Gluténmentes: Lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják, rizsliszt formájában pedig szuperül helyettesíti a búzalisztet.
Gyomorkímélő: A fehér rizs az egyik legkönnyebben emészthető szénhidrát, tökéletes diétákhoz vagy egy nehezebb nap után.
Hosszan tartó energia: Komplex szénhidrátforrás, a barna rizs pedig lassan szívódik fel, így sokáig eltelít.
Barna = jobb?: A barna rizsben több a rost, a B-vitamin és a magnézium, ami turbózza az anyagcserét.
Tökéletes páros: Hüvelyesekkel (pl. lencse, bab) kombinálva teljes értékű fehérjeforrást kapsz.
Idegrendszer-védő B-vitaminok: Tiamin, niacin és B6-vitamin is van benne, ami az agyunk és az izmaink barátja.
Szívbarát alapanyag: Zsír- és nátriumszegény, így a szív- és érrendszeri diétákba is simán beilleszthető.
Sportolóknak: Edzés után a fehér rizs segít gyorsan feltölteni a glikogénraktárakat.
Főzd okosan! A B-vitaminok vízben oldódnak, ezért inkább párold, vagy csak annyi vízben főzd, amennyit felvesz, hogy ne vesszenek el az értékes tápanyagok.
A Valoryz nem akar tömegmárka lenni. A céljuk egyszerű és tiszta: minőségi, megbízható és átláthatóan hazai alapanyagot adni nekünk. Egy olyan terméket, ami mögött ott van egy család története, a magyar föld szeretete és a megalkuvás nélküli elkötelezettség a minőség mellett. Amikor legközelebb a szupermarketben a rizses polc előtt állsz, jusson eszedbe, hogy van egy sokkal tudatosabb és fenntarthatóbb választás is!