Ha hallottál már a kendermagról, de még mindig összekevered a marihuánával, akkor ideje tisztázni a dolgokat. A hántolt kendermag nem új felfedezés, de az utóbbi években egyre gyakrabban bukkan fel smoothie-kban, salátákban, vegán receptekben és a reformboltok polcain.
De tényleg tudjuk, mi is ez a kis mag? Íme 5+1 érdekesség, amit talán eddig te sem tudtál róla – és lehet, hogy a cikk végére már te is kanalazni fogod.
1. Nem keverendő össze a marihuánával (de tényleg nem)
A kendermag a kendernövény (Cannabis sativa) termése, de nem tartalmaz pszichoaktív THC-t, tehát se bódulat, se illegális életérzés nem jár vele. Az ipari kender fajtákból származik, és kizárólag táplálkozási célra termesztik. Sőt, ha nagyon precízen nézzük: a kendermag inkább a lenmag és a napraforgómag távoli unokatestvére, mintsem bármi másé. Szóval bátran szórd a zabkásádra!
2. A növényi fehérjék titkos bajnoka
Három evőkanál hántolt kendermagban kb. 10 gramm fehérje van – ráadásul teljes értékű, vagyis tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amit a szervezetünk magától nem tud előállítani. Ez igazi ritkaság a növényi élelmiszerek világában.
Ezért a hántolt kendermag különösen értékes lehet:
- vegetáriánusoknak és vegánoknak
- aktív életmódot folytatóknak
- időseknek és gyerekeknek, akiknél fontos a fehérjebevitel
Omega-3 és omega-6 zsírsavai támogatják a szív- és érrendszert. Gazdag E-vitaminban, magnéziumban, vasban, cinkben, foszforban – vagyis mindabban, amire egy felgyorsult világban élő embernek szüksége van.
3. Ásványianyag-bomba egy kanálban
A hántolt kendermag nemcsak fehérjében gazdag, hanem ásványianyag- és vitaminkomplexként is funkcionál. Egy evőkanálban olyan mikrotápanyagok rejtőznek, amik segítik a szervezeted megfelelő működését, különösen akkor, ha stresszes vagy.
Mit találsz benne?
- Magnézium – hozzájárul az idegrendszer és az izmok egészségéhez
- Vas – segít megelőzni a fáradtságot és a vérszegénységet
- Cink – támogatja az immunrendszert és a bőr regenerációját
- Foszfor – a csontok és a fogak erősítésére
- E-vitamin – antioxidáns, ami védi a sejtjeidet az oxidatív stressztől
Ha természetes módon szeretnéd feltölteni a szervezeted raktárait, a kendermag jó megoldás lehet.
4. A kender szuperfenntartható növény
Miért olyan népszerű éppen most? A válasz röviden: mert egyszerre trendi, fenntartható és tápláló – és ez a hármas a 2020-as évek gasztronómiájának szentháromsága. Az emberek ma már nemcsak azt nézik, mi finom, hanem azt is, mi tesz jót a testüknek és a bolygónak. A hántolt kendermag ebben a kontextusban igazi nagypályás.
Fenntartható: A kender egy rendkívül gyorsan növő növény, ami kevés vizet igényel, nem kell permetezni, és minden része hasznosítható.
5. Ízletes, sokoldalú és még gluténmentes is
A hántolt kendermag íze enyhén diós, emiatt nagyon jól illik sós és édes ételekhez is. Emellett gluténmentes, így a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Néhány ötlet a felhasználásra:
- szórd zabkására, müzlire, smoothie-ra
- keverd salátákba vagy tálételek tetejére
- készíts belőle házi kendermagkrémet (dióvaj helyett!)
- süteményekbe, zabfalatokba is belecsempészheted
- növényi tejet is készíthetsz belőle (gyorsabb, mint a mandulatej)
+1: Nemcsak neked lehet jó, de a kutyádnak is (kis mértékben)
Ha már úgyis kevergeted a smoothie-det a reggelihez, egy kis csipetnyi hántolt kendermagot a kutyád is kaphat. A benne lévő zsírsavak az ő bőrét és szőrét is ápolják. Persze csak mértékkel – egy-egy csipet a tápra elég. (Macskáknak nem ajánlott nagyobb mennyiségben, és mindig érdemes állatorvossal egyeztetni.)
A hántolt kendermag nem csodaszer, de kétségtelenül egy ízletes, tápanyagdús, fenntartható alapanyag, amit érdemes beépíteni a mindennapokba. Akár reggelihez, akár ebédhez, akár egy gyors harapnivalóhoz keresel valami kiegészítést, jó eséllyel megállja a helyét. Most már nemcsak tudod, de érted is, miért kanalazza a fél Instagram.