A töltött karalábé az a fogás, ami igazán látványos, mégis pofon egyszerű: néhány zsenge karalábé, egy fűszeres pulykás töltelék, egy selymes karalábépüré – és máris kész egy olyan ebéd vagy vacsora, ami egyszerre mutatós, tápláló és könnyen emészthető.
Így készítsd el a Töltött karalábé receptet!
Készítsük el a tölteléket. Aprítsuk finomra a fél fej vöröshagymát, adjuk hozzá az 500 g darált pulykahúst, majd szórjuk meg 2 teáskanál szárnyas fűszerkeverékkel és 2 teáskanál szárított petrezselyemmel. Gyúrjuk össze és tegyük félre, amíg előkészítjük a zöldségeket.
Mossuk meg a karalábékat, majd hámozzuk meg. Vágjuk le vékonyan az alját, hogy stabilan álljon. Majd vágjuk le a tetejét is, nagyjából 2 centimétert, és óvatosan vágjuk ki a belsejüket úgy, hogy körülbelül fél cm vastag faluk maradjon.
A húst osszuk négy részre, majd töltsük meg vele a karalébák belsejét úgy, hogy a tetejét formázzuk gombócokká, így kiemelkedik majd a hús. (lásd videó).
Plusz tipp! Ha már a klasszikus ízeknél időzünk, vess egy pillantást az Ízmester fűszerek megújult csomagolására is! A jól megszokott minőség most modern, letisztult külsőben tér vissza – mert a fűszerezés lehet egyszerre ínycsiklandó és stílusos.
Helyezzük a megtöltött karalábékat egy sütőtálba, öntsünk alá egy kevés vizet vagy alaplevet, hogy szaftos maradjon, és 180°C-ra előmelegített sütőben süssük 50-60 percig lefedve. Ha letelt az idő, vegyük le a fedőt és süssük további 15 percig, amíg a teteje szépen megpirul.
Amíg a hús sül, a félretett karalábé belsejét és a levágott “kalapokat” vágjuk kockákra, majd egy kis lábasban főzzük meg enyhén sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen megpuhul. Szűrjük le, majd adjunk hozzá vajat, reszelt parmezánt, még petrezselymet, őrölt szerecsendiót, őrölt borsot, és sót. Pürésítsük botmixerrel vagy krumplinyomóval.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
DIZKO | Takács Kriszti (@dizkomagazin) által megosztott bejegyzés