A panna cotta az olasz desszertvilág klasszikusa: tejszínből, cukorból és zselatinból készült, lágyan remegő finomság, amit hagyományosan vaníliával ízesítenek, majd gyümölcsöntettel vagy karamellszósszal koronáznak meg. Az észak-olaszországi Piemont tartományból származik, és neve szó szerint „főzött tejszínt” jelent – bár az elkészítés során épp csak melegítjük, nem forraljuk.
Az alaprecept sokféleképpen variálható: készülhet kókusztejjel vagy mandulaitallal, fűszerezhetjük kardamommal, citrushéjjal, sőt, akár kávéval vagy csokoládéval is. A tetején pedig szinte bármi megjelenhet – a savanykás bogyós gyümölcsöktől kezdve az egzotikus ízvilágú passiógyümölcsön át egészen a balzsamecetes eperig.
Ebben a verzióban a mangó édes, illatos karaktere kap főszerepet: először magában is megjelenik a panna cotta tejszínes alapjában, majd egy külön rétegként is rákerül a tetejére. A végeredmény friss, napfényes és látványos – pont olyan, mint amilyennek egy tavaszi-nyári desszertet képzelünk.
Így készítsd el a Mango Panna cotta receptet!
Kezdjük azzal, hogy beáztatjuk a négy lap zselatint hideg vízbe, és félretesszük kb 10 percre, hogy megpuhuljanak. Közben öntsük a habtejszínt egy lábasba, adjuk hozzá a kristálycukrot, a mangó szörpöt és a vanília kivonatot, majd kezdjük el melegíteni közepes lángon. Fontos, hogy ne forraljuk fel, csak addig melegítsük, amíg a cukor teljesen felolvad, és az egész enyhén gőzölög – körülbelül 70 fokosnak kell lennie.
Ha elértük a megfelelő hőmérsékletet, vegyük le a tűzről, és jól nyomkodjuk ki a megpuhult zselatinlapokat, majd keverjük a meleg tejszínes alaphoz, amíg teljesen fel nem oldódnak benne. Ekkor osszuk szét a keveréket poharakba vagy formákba, és hagyjuk szobahőmérsékleten kicsit hűlni, majd tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy szépen megszilárduljon.
A mangó az egyik legújabb íz a Spájz Szörp kínálatában, nem véletlenül: tökéletes alap egy napfényes, gyümölcsös desszerthez, mint például ez a panna cotta! Ráadásul érkezett mellé még egy új íz is a szörpcsaládba: a frissítő maracuja!
Szerezd be őket a webshopból, és fogyaszd szódával hígítva szörpként, koktélba keverve, vagy épp ehhez hasonló desszertként!
Amikor a panna cotta már megszilárdult a hűtőben, készítsük el a mangós réteget. Áztassuk be a maradék két zselatinlapot hideg vízbe, és hagyjuk puhulni kb tíz percig. Ezalatt melegítsük fel a mangó szörpöt egy kis lábasban, de itt is figyeljünk, hogy ne forrjon fel. Amint gőzölögni kezd, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kinyomkodott zselatinlapokat, és keverjük simára.
Ha a panna cotta réteg már megszilárdult, óvatosan kanalazzuk rá a mangós zseléréteget, majd tegyük vissza a hűtőbe legalább 2 órára, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt díszítsük friss mangókockákkal, reszelt lime-héjjal vagy akár egy kis kókuszforgáccsal – és élvezzük a trópusok ízét minden kanállal.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a SPÁJZ SZÖRP támogatta.