Ha egy igazán karakteres, szaftos és laktató ételre vágyunk, akkor ez a cheddaros-jalapenos vagdalt garantáltan betalál. A pikáns jalapeno, a krémesen olvadó cheddar és a fűszeres darált hús tökéletes hármast alkotnak ebben a receptben – és még csak bonyolult hozzávalókra sincs szükségünk.
Ideális hétvégi ebéd vagy vendégváró fogás, amitől biztosan elismerő pillantásokat kapunk az asztalnál. Cserébe pedig pár perc alatt össze tudjuk dobni!
Így készítsd el a Cheddaros-jalapenos vagdalt receptet!
Kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 165 °C-ra. Ez a recept négy bőséges adaggal számol, és összesen nagyjából 10 perc munkát vesz igénybe, utána pedig a sütő elvégzi a munkát helyettünk.
Először is hámozzuk meg a vöröshagymát, és vágjuk apróra. A cheddar sajtot reszeljük le, a jalapenót szeleteljük apróra, vagy hagyhatjuk nagyobb darabokban is, attól függően, mennyire szeretjük az erőset – minél kisebbre vágjuk, annál jobban eloszlik majd a húsban.
Egy nagy tálban keverjük össze a darált sertéshúst (20% zsírtartalmú) a hagymával, reszelt sajttal és a jalapenóval. Szórjuk hozzá a szárított fokhagymát, az őrölt fekete borsot és a sót. Most jön a legfontosabb rész: dolgozzuk össze alaposan a masszát.
Egy kenyérsütő- vagy őzgerinc formát kenjünk ki kevés olívaolajjal, majd nyomkodjuk bele a húsmasszát. Fedjük le alufóliával, és toljuk be az előmelegített sütőbe. Süssük 165 °C-on 60 percig, így biztosítjuk, hogy belül is tökéletesen átsüljön, miközben a szaftok bent maradnak.
Amikor letelt az első óra, vegyük ki a sütőből, és óvatosan öntsük le a felgyülemlett folyadékot. Emeljük meg a hőmérsékletet 200 °C-ra, majd tegyük vissza a vagdaltat fedés nélkül további 20 percre. Ezalatt szépen megpirul a teteje, és a sajt enyhén karamellizálódik, ami mennyei illatokat és ízeket jelent.
Ha letelt az idő, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk 5-10 percet pihenni szeletelés előtt – így nem esik szét, és minden falat tökéletes lesz. Tálalhatjuk friss salátával, krumplipürével vagy akár egy szelet rozskenyérrel is – attól függ, mennyire vagyunk éhesek.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!