Ha szívesen kipróbálnál egy ízletes, házi pástétomot, amiben pontosan tudod, mi van, és mentes minden felesleges adalékanyagtól, akkor ez a recept tökéletes választás!
A bolti változatokkal szemben itt mi dönthetjük el, milyen alapanyagok és fűszerek kerüljenek bele, így nemcsak finomabb, hanem egészségesebb is lesz.
Még ha nem is tervezünk teljesen növényi étrendre váltani, a húsfogyasztás csökkentése jót tesz az egészségünknek és a bolygónknak is. Egy-egy húsmentes étkezés beiktatásával változatosabbá tehetjük az étrendünket, és a környezeti terhelést is csökkenthetjük.
Ez a lencséből, répából és napraforgómagból készült pástétom nemcsak finom és tápláló, hanem fehérjében és rostokban is gazdag, így garantáltan laktató alternatívája a hagyományos krémeknek. Kenhetjük szendvicsre, pirítósra vagy mártogatósként is fogyaszthatjuk – a lehetőségek végtelenek!
Így készítsd el a Zöldségpástétom receptet!
A lencse főzése
Tegyük a lencsét egy tálba, és áztassuk be legalább 3 órára, de még jobb, ha egy éjszakán át állni hagyjuk. Ha letelt az idő, szűrjük le, majd tegyük egy lábasba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőfokot, és főzzük 20 percig, amíg majdnem teljesen megpuhul.
A répa hozzáadása
Közben pucoljuk meg a sárgarépát, és vágjuk vékony karikákra. Amikor a lencse 10 perce fő, adjuk hozzá a répát, és hagyjuk további 10 percig főni, amíg minden megpuhul. Ha letelt az idő, szűrjük le a lencsét és a répát, majd hagyjuk pár percig állni, hogy a felesleges gőz távozzon belőle.
A napraforgómag pirítása
Miközben a lencse és a répa hűl, száraz serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a napraforgómagot 2-3 perc alatt. Figyeljünk rá, hogy folyamatosan mozgassuk, mert gyorsan megéghet! Amikor kellemes illata van és enyhén aranybarnára pirult, vegyük le a tűzről.
A pástétom összeállítása
Tegyük a kihűlt főtt lencsét, répát és a pirított napraforgómagot egy aprítógépbe. Szórjuk rá a fűszerpaprikát, a fokhagymát és a tengeri sót. Adjuk hozzá az olívaolajat. Turmixoljuk krémes állagúra – ha túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá pár csepp olívaolajat, hogy kenhetőbb legyen. Amikor készen vagyunk a turmixolással, adjuk hozzá a metélőhagymát és kanállal keverjük el benne.
Fedezd fel a liofilizált fűszereinek frissességét!
Az Ízmester fagyasztva szárított fűszerei lehetővé teszik, hogy a friss fűszernövények ízét és aromáját bármikor élvezhessük, évszaktól függetlenül. A liofilizálás során a fűszereket kíméletesen szárítják, megőrizve eredeti ízüket, illatukat és tápanyagtartalmukat. Élvezd a friss ízeket egész évben!
Pihentetés és tálalás
Kanalazzuk a pástétomot egy tálba vagy zárható üvegbe, és tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek. Kenhetjük pirítósra, szendvicsekbe, vagy mártogathatjuk friss zöldségekkel. Hűtőben, légmentesen lezárva 5-7 napig eláll. Segíthetjük az eltartást, ha a tetejét olívaolajjal öntjük fel kb fél cm vastagságban, így biztosítva a légmentes lezárást.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!