Hirdetés
Zöldségpástétom

Zöldségpástétom

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 100 g lencse
  • 100 g sárgarépa
  • 50 g napraforgómag
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk csemege fűszerpaprika
  • 1/2 tk szárított fokhagyma
  • 2 tk metélőhagyma
  • ½ tk tengeri só

Ha szívesen kipróbálnál egy ízletes, házi pástétomot, amiben pontosan tudod, mi van, és mentes minden felesleges adalékanyagtól, akkor ez a recept tökéletes választás!

A bolti változatokkal szemben itt mi dönthetjük el, milyen alapanyagok és fűszerek kerüljenek bele, így nemcsak finomabb, hanem egészségesebb is lesz.

Még ha nem is tervezünk teljesen növényi étrendre váltani, a húsfogyasztás csökkentése jót tesz az egészségünknek és a bolygónknak is. Egy-egy húsmentes étkezés beiktatásával változatosabbá tehetjük az étrendünket, és a környezeti terhelést is csökkenthetjük.

Ez a lencséből, répából és napraforgómagból készült pástétom nemcsak finom és tápláló, hanem fehérjében és rostokban is gazdag, így garantáltan laktató alternatívája a hagyományos krémeknek. Kenhetjük szendvicsre, pirítósra vagy mártogatósként is fogyaszthatjuk – a lehetőségek végtelenek!

Így készítsd el a Zöldségpástétom receptet!

Így készítsd el a Zöldségpástétom receptet!
A lencse főzése

Tegyük a lencsét egy tálba, és áztassuk be legalább 3 órára, de még jobb, ha egy éjszakán át állni hagyjuk. Ha letelt az idő, szűrjük le, majd tegyük egy lábasba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőfokot, és főzzük 20 percig, amíg majdnem teljesen megpuhul.

A répa hozzáadása

Közben pucoljuk meg a sárgarépát, és vágjuk vékony karikákra. Amikor a lencse 10 perce fő, adjuk hozzá a répát, és hagyjuk további 10 percig főni, amíg minden megpuhul. Ha letelt az idő, szűrjük le a lencsét és a répát, majd hagyjuk pár percig állni, hogy a felesleges gőz távozzon belőle.

A napraforgómag pirítása

Miközben a lencse és a répa hűl, száraz serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a napraforgómagot 2-3 perc alatt. Figyeljünk rá, hogy folyamatosan mozgassuk, mert gyorsan megéghet! Amikor kellemes illata van és enyhén aranybarnára pirult, vegyük le a tűzről.

A pástétom összeállítása

Tegyük a kihűlt főtt lencsét, répát és a pirított napraforgómagot egy aprítógépbe. Szórjuk rá a fűszerpaprikát, a fokhagymát és a tengeri sót. Adjuk hozzá az olívaolajat. Turmixoljuk krémes állagúra – ha túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá pár csepp olívaolajat, hogy kenhetőbb legyen. Amikor készen vagyunk a turmixolással, adjuk hozzá a metélőhagymát és kanállal keverjük el benne.

Fedezd fel a liofilizált fűszereinek frissességét!

Az Ízmester fagyasztva szárított fűszerei lehetővé teszik, hogy a friss fűszernövények ízét és aromáját bármikor élvezhessük, évszaktól függetlenül. A liofilizálás során a fűszereket kíméletesen szárítják, megőrizve eredeti ízüket, illatukat és tápanyagtartalmukat. Élvezd a friss ízeket egész évben!

Ízmester fagyasztva szárított fűszerek

Pihentetés és tálalás

Kanalazzuk a pástétomot egy tálba vagy zárható üvegbe, és tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek. Kenhetjük pirítósra, szendvicsekbe, vagy mártogathatjuk friss zöldségekkel. Hűtőben, légmentesen lezárva 5-7 napig eláll. Segíthetjük az eltartást, ha a tetejét olívaolajjal öntjük fel kb fél cm vastagságban, így biztosítva a légmentes lezárást.

A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

Ha szeretnénk még intenzívebb, gazdagabb ízt, próbáljuk ki sült répával! Ahelyett, hogy a lencsével együtt főznénk, 200°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük meg egy kevés olívaolajjal és csipetnyi sóval. Ettől a pástétom édeskésebb, karamellizáltabb ízvilágot kap, ami remekül kiegészíti a fűszereket és a pirított napraforgómagot.

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 100 g lencse
  • 100 g sárgarépa
  • 50 g napraforgómag
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk csemege fűszerpaprika
  • 1/2 tk szárított fokhagyma
  • 2 tk metélőhagyma
  • ½ tk tengeri só
Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Részletek: