A derelye az egyik legkedveltebb házi tésztaétel, amit édes és sós változatban is készítenek. A töltött tésztabatyuk lényege az egyszerű, mégis gazdag ízvilág: puha, házi tésztába rejtett finom töltelék, amit pirított morzsába forgatva tálalunk.
Magyarországon leggyakrabban szilvalekvárral készül, de a túrós, a mákos, és még a gesztenyés változat is népszerű. A derelye rokonságban áll más töltött tésztás ételekkel, mint az olasz ravioli, a lengyel pierogi vagy az orosz pelmenyi.
Eredete a középkorig nyúlik vissza, és bár a Kárpát-medencében vált igazán elterjedtté, hasonló ételeket Európa számos országában megtalálhatunk. Egy igazi klasszikus, ami a nagymamák konyhájától a modern gasztronómiáig mindenhol megállja a helyét.
Így készítsd el a Szilvás derelye receptet!
Kezdjük a tésztával: a lisztet szitáljuk egy tálba, adjunk hozzá egy csipet sót, majd üssük bele a tojásokat. Gyúrjunk belőle sima, rugalmas tésztát – ha szükséges, egy kevés vizet is adhatunk hozzá, hogy könnyebben összeálljon. Amikor összeállt, takarjuk le és pihentessük fél órán át, hogy könnyebben nyújtható legyen.
Ha letelt az idő, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát vékonyra – nagyjából 2-3 mm vastagságúra. Ezután vágjuk fel négyzetekre, ügyelve arra, hogy ne legyenek túl kicsik, mert akkor nehezebb lesz megtölteni őket.
Halmozzunk egy-egy teáskanál szilvalekvárt a tészta egyik felére, egyenlő távolságra egymástól. Egy ecset segítségével, vagy az ujjunkkal enyhén vizezzük be a tésztát a szilvalekvár körül. Azután hajtsuk rá a tészta másik felét. A víznek köszönhetően a tészta összetapad, és kisebb eséllyel nyílik szét főzés közben.
Az ujjunkkal tapogassuk le a tésztát a lekvár “dombok” körül, majd derelyevágó, pizzavágó, vagy egy kés segítségével, vágjuk fel rombusz vagy téglalap alakúra a tésztát.
Ha te is szereted, amikor a fűszereid praktikus és stílusos csomagolásban sorakoznak a konyhádban, akkor jó hírünk van: az Ízmester fűszerekből néhány mostantól üvegben is kapható!
A klasszikus szilvás derelye egyik hozzávalója, az őrölt fahéj is megtalálható az új kiszerelésben – méghozzá az Auchan, valamint egyes Príma és CBA üzletek polcain.
A széleket alaposan nyomkodjuk le, hogy főzés közben ne nyíljanak szét – akár villával is összenyomhatjuk, így szép mintázatot kapnak.
Egy nagy fazékban forraljunk bőséges mennyiségű sós vizet, majd óvatosan helyezzük bele a derelyéket. Főzzük őket addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére – ez nagyjából 3-4 percet vesz igénybe.
Amíg a víz forr, egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és pirítsuk meg benne a zsemlemorzsát aranybarnára. Adjuk hozzá a fahéjat is, és keverjük el. Ha elkészült, forgassuk bele a kifőtt, leszűrt derelyéket, majd hintsük meg egy kevés porcukorral.
Forrón tálaljuk, akár egy kis tejföllel vagy extra szilvalekvárral megbolondítva.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!