Hirdetés
szilvás derelye

Szilvás derelye

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 4 db tojás
  • 25 ml víz
  • 1 csipet só

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 200 g szilvalekvár
  • 50 ml víz
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 60 g porcukor
  • 120 g panírmorzsa
  • 30 g vaj

A derelye az egyik legkedveltebb házi tésztaétel, amit édes és sós változatban is készítenek. A töltött tésztabatyuk lényege az egyszerű, mégis gazdag ízvilág: puha, házi tésztába rejtett finom töltelék, amit pirított morzsába forgatva tálalunk.

Magyarországon leggyakrabban szilvalekvárral készül, de a túrós, a mákos, és még a gesztenyés változat is népszerű. A derelye rokonságban áll más töltött tésztás ételekkel, mint az olasz ravioli, a lengyel pierogi vagy az orosz pelmenyi.

derelye recept

Eredete a középkorig nyúlik vissza, és bár a Kárpát-medencében vált igazán elterjedtté, hasonló ételeket Európa számos országában megtalálhatunk. Egy igazi klasszikus, ami a nagymamák konyhájától a modern gasztronómiáig mindenhol megállja a helyét.

 

Így készítsd el a Szilvás derelye receptet!

Kezdjük a tésztával: a lisztet szitáljuk egy tálba, adjunk hozzá egy csipet sót, majd üssük bele a tojásokat. Gyúrjunk belőle sima, rugalmas tésztát – ha szükséges, egy kevés vizet is adhatunk hozzá, hogy könnyebben összeálljon. Amikor összeállt, takarjuk le és pihentessük fél órán át, hogy könnyebben nyújtható legyen.

Ha letelt az idő, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát vékonyra – nagyjából 2-3 mm vastagságúra. Ezután vágjuk fel négyzetekre, ügyelve arra, hogy ne legyenek túl kicsik, mert akkor nehezebb lesz megtölteni őket.

Halmozzunk egy-egy teáskanál szilvalekvárt a tészta egyik felére, egyenlő távolságra egymástól. Egy ecset segítségével, vagy az ujjunkkal enyhén vizezzük be a tésztát a szilvalekvár körül. Azután hajtsuk rá a tészta másik felét. A víznek köszönhetően a tészta összetapad, és kisebb eséllyel nyílik szét főzés közben.

Így készítsd el a Szilvás derelye receptet!

Az ujjunkkal tapogassuk le a tésztát a lekvár “dombok” körül, majd derelyevágó, pizzavágó, vagy egy kés segítségével, vágjuk fel rombusz vagy téglalap alakúra a tésztát.

Ha te is szereted, amikor a fűszereid praktikus és stílusos csomagolásban sorakoznak a konyhádban, akkor jó hírünk van: az Ízmester fűszerekből néhány mostantól üvegben is kapható!

A klasszikus szilvás derelye egyik hozzávalója, az őrölt fahéj is megtalálható az új kiszerelésben – méghozzá az Auchan, valamint egyes Príma és CBA üzletek polcain.

ízmester fűszer

A széleket alaposan nyomkodjuk le, hogy főzés közben ne nyíljanak szét – akár villával is összenyomhatjuk, így szép mintázatot kapnak.

Egy nagy fazékban forraljunk bőséges mennyiségű sós vizet, majd óvatosan helyezzük bele a derelyéket. Főzzük őket addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére – ez nagyjából 3-4 percet vesz igénybe.

Amíg a víz forr, egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és pirítsuk meg benne a zsemlemorzsát aranybarnára. Adjuk hozzá a fahéjat is, és keverjük el. Ha elkészült, forgassuk bele a kifőtt, leszűrt derelyéket, majd hintsük meg egy kevés porcukorral.

Forrón tálaljuk, akár egy kis tejföllel vagy extra szilvalekvárral megbolondítva.

A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

Ha szeretnéd a szilvás derelyét előre elkészíteni, nyugodtan lefagyaszthatod! A megtöltött, de még nyers derelyéket helyezd egy sütőpapírral bélelt tálcára úgy, hogy ne érjenek össze, majd tedd a fagyasztóba 1-2 órára. Ha megfagytak, átpakolhatod őket egy zacskóba vagy dobozba, így nem tapadnak össze. Főzésnél ne olvaszd ki előre, hanem forrásban lévő vízbe dobd őket fagyott állapotban – pár perccel hosszabb főzési időre lesz szükség, de így is tökéletes lesz az állaguk!

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 4 db tojás
  • 25 ml víz
  • 1 csipet só

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 200 g szilvalekvár
  • 50 ml víz
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 60 g porcukor
  • 120 g panírmorzsa
  • 30 g vaj
Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Részletek: