A Pavlova egy igazi ünnepi desszert, ami nemcsak finomságával, hanem lenyűgöző külsejével is pillanatok alatt rabul ejti az édességrajongók szívét.
Ez a különleges, könnyed habcsókalapú édesség kívül finoman roppanós, belül pedig lágy, szinte felhőszerű állaggal csábítja el a kóstolókat. A desszert nevét Anna Pavlova híres orosz balerináról kapta, aki az 1920-as években ausztráliai és új-zélandi turnén vett részt, és akinek tiszteletére először megalkották ezt a légiesen könnyed finomságot. Bár az eredetét máig vitatják Ausztrália és Új-Zéland között, egy dolog biztos: a Pavlova világszerte nagy népszerűségnek örvend.
Az eredeti változat egy kör alakú, roppanós habcsók-alapra épül, amelyre bőséges mennyiségű tejszínhabot és friss, szezonális gyümölcsöket halmoznak. Az utóbbi években azonban számos kreatív variáció jelent meg, mint például a Pavlova tekercs, amely még látványosabb, és könnyebben szeletelhetővé teszi ezt az ikonikus édességet. Ez a tekercs tökéletes választás akkor is, ha valamilyen különleges alkalomra készülünk, de akkor is, ha egyszerűen szeretnénk egy finom, gyümölcsös desszerttel megkoronázni a napunkat. Akár friss eperrel, málnával, áfonyával vagy bármilyen más idénygyümölccsel is elkészíthetjük, minden formában ellenállhatatlan lesz. Próbáljuk ki bátran ezt az isteni Pavlova tekercset, és garantáltan a család új kedvence lesz!
Így készítsd el a Pavlova tekercs receptet!
Kezdjük is el ezt az ellenállhatatlan Pavlova tekercset, ami könnyű, habos és tökéletesen gyümölcsös desszert lesz minden alkalomra!
Első lépésként melegítsük elő a sütőt légkeverésen 150 °C-ra, majd egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Válasszuk szét a tojásokat, és a tojásfehérjéket tegyük egy tiszta, száraz keverőtálba. Egy csipet sóval együtt kezdjük el felverni magas fokozaton a tojásfehérjéket, amíg el nem kezd kifehéredni. Ezután fokozatosan, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, folyamatos keverés mellett, egészen addig, míg fényes, kemény habot nem kapunk.
Adjuk hozzá az étkezési keményítőt, majd a fehérborecetet, és dolgozzuk össze. A habos masszát egyenletesen simítsuk el az előkészített sütőpapíros tepsin, ügyelve arra, hogy a réteg körülbelül 2-3 cm vastag legyen.
Süssük a Pavlova lapot 150 °C-on 20 percig. Vegyük ki a sütőből, borítsuk át óvatosan egy új sütőpapírral letakart deszkára vagy tiszta munkafelületre, majd finoman húzzuk le róla az alján lévő sütőpapírt. Hagyjuk hűlni a lapot, amíg elkészítjük a krémet.
A krémhez verjük fel a habtejszínt kemény habbá, majd tegyük félre. A mascarponét és a porcukrot keverjük sima, egységes krémmé.
Az epret mossuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra. Óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot és az eperszemeket a mascarponés krémbe.
Próbáld ki a Kávés mini pavlova receptünket is! Kattints ide!
Kenjük el egyenletesen az epres krémet a Pavlova lap felületén, majd következik a tekercselés! A sütőpapír segítségével finoman és óvatosan kezdjük el feltekerni a Pavlovát. Nem baj, ha egy picit repedezik, ez természetes és ad neki egy rusztikus külsőt.
Ha elkészültünk a tekerccsel, helyezzük óvatosan egy hosszúkás tálcára, fedjük le, majd tegyük hűtőbe legalább 3 órára pihenni. Így szépen megdermed, és könnyen szeletelhető lesz, de egész éjszaka is pihentethetjük.
Végül, ha letelt a pihenőidő, vegyük ki a hűtőből, és szeleteljük fel kb. 12 egyforma szeletre. Tálalás előtt díszíthetjük még friss eperrel.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!