A lisztet egy nagyobb tálba mérem, majd hozzáadom a száraz hozzávalókat: a cukrot, az élesztőt, a sót és alaposan elkeverem benne. Az élesztőt ebben az esetben nem futtatom fel külön.
Ha ez megvan mehet bele a víz és az olívaolaj, amit fakanál segítségével kezdjünk el összekeverni. Amikor már a lisztet felvette a folyadék kezdjük el dagasztani gép segítségével. Szánjunk rá 8-10 percet mire a tésztát szépen összedolgozzuk.
Ezután a tetejét kenjük le olívaolajjal, majd fedjük le és kelesszük 30 percig. Amikor letelt az idő ismét dagasszuk át, takarjuk le és további 30 percig pihentessük.
Ezután a megkelt tésztát rakjuk át egy tepsibe, a receptben egy kb 20×30 cmes formát használtam. Mielőtt a tésztát belerakjuk kenjük ki a tepsit olívaolajjal, majd olajos kézzel dolgozzunk a tésztával is, így nem fog ragadni.
Oszlassuk el a formában, az ujjainkkal nyomkodjuk szét, hogy mindenhol nagyjából egyenlő vastagságban elterüljön. Fedjük le és kelesszük még 30 percig.

Amikor letelt az idő felrakhatjuk a tetejére a zöldségeket: a cukkinit megmostam és felkarikáztam, a hagymát megpucoltam és szintén karikákra vágtam. Ízlés szerint pakoljuk meg, nyugodtan rakhatunk rá mást is, ami éppen van otthon. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A sütőt légkeverésen melegítsük elő, 200 C fokon 12-15 perc süssük a tésztát. Sütés közben 1-2 alkalommal enyhén spriccelhetünk rá vizet kis kézi permetezőből – amit a virágokhoz szoktunk használni, érdemes belőle egyet csak konyhai célra is tartani – ettől még finomabb lesz a kész focaccia.
Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt – én nem szoktam kibírni!
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!