Hirdetés
Cukkinis-Lilahagymás Focaccia

Cukkinis Focaccia

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g BL-80 liszt
  • 400 ml víz
  • 60 ml olívaolaj
  • 10 g só
  • 20 g cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • plusz olívaolaj a kenéshez

 

Hozzávalók a feltéthez:

  • 1/4 kisebb cukkini
  • ½ fej lilahagyma
  • 2 szál friss rozmaring
  • só, bors

A lisztet egy nagyobb tálba mérem, majd hozzáadom a száraz hozzávalókat: a cukrot, az élesztőt, a sót és alaposan elkeverem benne. Az élesztőt ebben az esetben nem futtatom fel külön. 

Ha ez megvan mehet bele a víz és az olívaolaj, amit fakanál segítségével kezdjünk el összekeverni. Amikor már a lisztet felvette a folyadék kezdjük el dagasztani gép segítségével. Szánjunk rá 8-10 percet mire a tésztát szépen összedolgozzuk. 

Ezután a tetejét kenjük le olívaolajjal, majd fedjük le és kelesszük 30 percig. Amikor letelt az idő ismét dagasszuk át, takarjuk le és további 30 percig pihentessük. 

Ezután a megkelt tésztát rakjuk át egy tepsibe, a receptben egy kb 20×30 cmes formát használtam. Mielőtt a tésztát belerakjuk kenjük ki a tepsit olívaolajjal, majd olajos kézzel dolgozzunk a tésztával is, így nem fog ragadni.

Oszlassuk el a formában, az ujjainkkal nyomkodjuk szét, hogy mindenhol nagyjából egyenlő vastagságban elterüljön. Fedjük le és kelesszük még 30 percig. 

 

focaccia teszta recept

Amikor letelt az idő felrakhatjuk a tetejére a zöldségeket: a cukkinit megmostam és felkarikáztam, a hagymát megpucoltam és szintén karikákra vágtam. Ízlés szerint pakoljuk meg, nyugodtan rakhatunk rá mást is, ami éppen van otthon. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 

A sütőt légkeverésen melegítsük elő, 200 C fokon 12-15 perc süssük a tésztát. Sütés közben 1-2 alkalommal enyhén spriccelhetünk rá vizet kis kézi permetezőből – amit a virágokhoz szoktunk használni, érdemes belőle egyet csak konyhai célra is tartani – ettől még finomabb lesz a kész focaccia.

Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt – én nem szoktam kibírni!

Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

Cukkinis-Lilahagymás Focaccia

TUTI TIPP

Minél magasabb a liszt sikértartalma, annál szebben meg fog kelni a tészta! Használj a recepthez BL-80, BL-55 vagy BFF-80 típusú lisztet!

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g BL-80 liszt
  • 400 ml víz
  • 60 ml olívaolaj
  • 10 g só
  • 20 g cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • plusz olívaolaj a kenéshez

 

Hozzávalók a feltéthez:

  • 1/4 kisebb cukkini
  • ½ fej lilahagyma
  • 2 szál friss rozmaring
  • só, bors
Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Részletek: