A maradékmentés nemcsak a környezetünknek tesz jót, hanem a pénztárcánknak is. Ahelyett, hogy kidobnánk azokat az alapanyagokat, amik elsőre talán haszontalannak tűnnek – mint például a brokkoli szára –, könnyedén varázsolhatunk belőlük új, izgalmas fogásokat.
Egy kis kreativitással és néhány jól megválasztott hozzávalóval olyan mártogatóst készíthetünk, ami egyszerre finom és tápláló. Ebben a receptben megmutatom, hogyan lehet egy „maradéknak” hitt zöldségdarabból a nap slágere egy ropogós kréker társaságában.
Így készítsd el a Brokkoli szár mártogatós receptet!
Kezdjük azzal, hogy a brokkoli szárát alaposan megtisztítjuk. Ha vastag a héja, húzzuk le egy hámozóval, majd vágjuk kisebb darabokra, hogy könnyebben megpuhuljon. Egy lábasban forraljunk vizet, enyhén sózzuk meg, és dobjuk bele a forrásban lévő vízbe a feldarabolt szárat. Főzzük körülbelül 8-10 percig, amíg meg nem puhul, majd szűrjük le, és hagyjuk langyosra hűlni.
Nézd meg a többi MARADÉKMENTŐ receptet is!
Közben öblítsük le a fehérbab konzervet, és csepegtessük le. A fokhagymagerezdet pucoljuk meg, és reszeljük le vagy vágjuk nagyon finomra – mivel nyersen használjuk, elég egy kis gerezd, hogy kellemesen belesimuljon az íze a mártogatósba.
Ezután jöhet az összeállítás: tegyük a főtt brokkoli szárat, a leöblített babot, az olívaolajat, a citromlevet, a római köményt és a frissen őrölt borsot egy késes aprítóba. Dolgozzuk össze a masszát krémesre – ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá egy kevés olívaolajat.
Próbáld ki ezt a krémes, fűszeres brokkoli szár mártogatóst Secontaste Sörtörköly Krékerrel – a fenntartható ropogtatnivalóval, ami a sörgyártás melléktermékéből készül!
Ropogós, karakteres ízű, és tökéletesen passzol ehhez a maradékmentő recepthez. Töltsd meg a mártogatós tálat, és krékerre fel!
Végül keverjünk hozzá egy kis adag finomra vágott friss metélőhagymát, amitől a mártogatós üde, friss karaktert kap. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk vagy citromozzuk még egy picit.
Tegyük tálkába, locsoljuk meg egy kis extra olívaolajjal, és szórjunk a tetejére még egy csipet metélőhagymát díszítésnek. Mártsunk bele krékert, zöldséghasábokat, ropogós pirítóst, vagy akár sült krumplit – mert egy jó mártogatós szinte mindenhez passzol.
Ez a recept nemcsak isteni, de tökéletes maradékmentő is: a brokkoli szára gyakran a kukában végzi, pedig ilyen formában igazi főszereplővé válhat.
A recept létrejöttét a Secontaste támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!